Foto: Shutterstock

Otrdien, 2. jūnijā, valdība lēma reģistrējamo infekciju sarakstā iekļaut jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19, norādot, ka tā ir bīstama infekcijas slimība, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Līdz šim Covid-19 tika reģistrēta kā cita, no jauna parādījusies, bīstama infekcijas slimība, jo pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu Ķīnā parādījās pagājušā gada beigās, norādīja Strapcāne.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau veic Covid-19 infekcijas slimības reģistrāciju un epidemioloģisko izmeklēšanu, taču bija nepieciešams precizēt atbilstošos noteikumus.

Līdz ar valdības lēmumu Covid-19 vairs nav no jauna parādījusies infekcijas slimība, kā tas bija līdz šim. Noteikumos arī nostiprināta laboratoriskā izmeklēšanas metode SARS-CoV-2, informēja ministrijā.

Vienlaikus reģistrējamo infekcijas slimību sarakstā iekļauta arī Čikungunjas vīrusslimība un Zikas vīrusslimība, tai skaitā arī iedzimta Zikas vīrusslimība, atbilstoši ES normatīvajam regulējumam.

Ar noteikumu grozījumiem ir papildinātas arī SPKC epidemiologa tiesības organizēt pacienta klīniskā parauga iegūšanu un tā piegādi uz Nacionālo references laboratoriju, kā arī citas funkcijas. Tāpat izmaiņas veiktas attiecībā uz HIV, sifilisa un B hepatīta diagnostiku, informēja Strapcāne.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā veikts 1681 izmeklējums personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, un infekcija apstiprināta pieciem cilvēkiem, informēja SPKC.

Pēdējās diennakts laikā nav stacionēts neviens pacients ar Covid-19, bet kopā stacionāros ārstējas 14 pacienti. No tiem 11 pacienti ir ar vidēji smagu, bet trīs pacienti ar smagu slimības gaitu.

Savukārt no stacionāra izrakstīti kopumā 159 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Latvijā kopā veikti 111 404 izmeklējumi, saslimusi 1071 persona, 760 cilvēki izveseļojušies, un 24 cilvēki miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!