Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pret Covid-19 vakcinējot personu viņas dzīvesvietā, būs atļauts vakcinēt arī šī cilvēka mājsaimniecības locekļus, ja pieejamo vakcīnu devu apjoms to pieļauj. Šādu lēmumu ceturtdien, 18. martā, apstiprināja valdība.

Veselības ministrijas (VM) izskatīšanai valdībai iesniegtajā noteikumu anotācijā rakstīts, ka vakcinācija dzīvesvietā prasa ļoti lielus resursus, jo tiek patērēts ievērojams laiks ceļā, katrai vakcinācijas epizodei tiek izmantots cits individuālo aizsardzības līdzekļu komplekts u. tml. turklāt, vakcinējot dzīvesvietā, tiek sasniegts ļoti neliels cilvēku skaits.

Kā uzsver VM, tādēļ ir svarīgi nodrošināt iespēju pēc iespējas efektīvāk izmantot vakcīnu daudzdevu flakonu, kas ir paņemts līdzi izbraukuma vakcinācijai dzīvesvietā.

Lai padarītu vakcināciju dzīvesvietā pēc iespējas efektīvāku, ir jāparedz iespēja vakcinēt arī vakcinējamās personas mājsaimniecības locekļus, ja izbraukuma vakcinācijai dzīvesvietā pieejamo vakcīnu devu apjoms to pieļauj.

Vakcinācija dzīvesvietā tiks organizēta saskaņā ar VM izdotu rīkojumu, kas paredz to, ka pēc personas pieteikuma saņemšanas vakcinācijai dzīvesvietā to izvērtēs konkrētās personas ģimenes ārsts, kas vislabāk pārzina personas veselības stāvokli un pārzina personas iespējas doties vakcinēties ārpus dzīvesvietas.

Pamatojoties uz ģimenes ārsta lēmumu vakcinācijai dzīvesvietā, Nacionālais veselības dienests (NVD) izveidos dzīvesvietā vakcinējamo personu sarakstu, kas tiks nodots ārstniecības iestādei izbraukuma vakcinācijas dzīvesvietā organizēšanai, lēma valdība.

Atbilstoši prioritāri vakcinējamo personu grupu vakcinācijai ir uzsākta personu virs 70 gadiem vakcinācija, un tuvākajā laikā tiks uzsākta personu ar hroniskām slimībām un citiem fiziskiem vai garīgiem traucējumiem, kas saistīti ar augstu risku attiecībā uz Covid-19 izraisītiem veselības traucējumiem, vakcinācija, uzsvērusi VM.

Tomēr VM akcentēja, ka daļa šo cilvēku nopietnu veselības traucējumu dēļ ir ar ierobežotām kustību iespējām un tādēļ nevar apmeklēt ārstniecības iestādi vakcinācijas veikšanai. Tādēļ tiek plānots, ka tuvākajā laikā varētu tikt uzsākta izbraukuma vakcinācija dzīvesvietā tām personām, kuras pašas nevar doties uz vakcinācijas iestādi.

Jau ziņots, ka pēc tam, kad aizvadītajā piektdienā VM uzsāka iedzīvotāju pieteikumu pieņemšanu izbraukuma vakcinācijai pret Covid-19, pa tālruni ir saņemti gandrīz 300 pieteikumi.

Šobrīd pieteikties izbraukuma vakcinācijai īpaši aicināti seniori vecumā virs 70 gadiem. Tiem, kuri šī brīža prioritārās grupas ietvaros līdz 20. martam pieteiksies pa tālruni 8989 vai būs ģimenes ārstu iesūtītajos sarakstos, izbraukuma vakcinācija tiks nodrošināta aprīļa sākumā.

Iedzīvotājiem ar neatgriezeniskiem funkcionāliem traucējumiem un tiem, kuri medicīnisku iemeslu dēļ nevar nokļūt ārstniecības iestādē, ir iespēja pieteikties izbraukuma vakcinācijai dzīvesvietā, lai nodrošinātu imunitāti pret Covid-19 slimību un pasargātu no smagas slimības gaitas saslimšanas gadījumā. Veselības ministrija regulāri atgādinās par pieteikšanās kārtību izbraukuma vakcinācijai un regulāri apkopos pieteikumus, lai veidotu vakcinācijas grafikus un par tiem informētu iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!