Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā darbinieki, kas ir Covid-19 saslimušo kontaktpersonas, netiek aicināti doties strādāt, neievērojot pašizolāciju, reaģējot uz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Andra Skrides (AP) lūgumu skaidrot situāciju, otrdienas sēdē teica slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova.

Viņa atklāja, ka šobrīd slimnīcā nav neviena Covid-19 pacienta, bet personāla vidū ir 14 saslimšanas gadījumi, savukārt vēl 13 nosūtīti izolācijā.

"Nekādā gadījumā nav tādas situācijas, ka kontaktpersona būtu spiesta strādāt," apgalvoja Meļņikova, uzsverot, ka ir pilnīgi otrādi. "Ja ir vismazākā iespēja, ka cilvēks ir bijis kontaktā ar Covid pozitīvu personu vai arī ir bijusi lielāka vai mazāka iespējamība inficēties, tad šis darbinieks tika nosūtīts uz izolāciju un lūgts sazināties ar ģimenes ārstu attiecībā uz izolācijas ievērošanu."

"Pēc sešām līdz septiņām dienām, kas ir inkubācijas periods, mēs taisām testu, un tikai pie negatīva testa pēc septiņām līdz pat desmit dienām", slimnīcā darbiniekam ļauj atgriezties darbā, norādīja Meļņikova.

Viņa vēl papildināja, ka ir bijuši gadījumi, kad slimnīcā ierodas pacients veikt plānveida izmeklējumu, kuram ir apstiprināta Covid-19 saslimšana. "Ir tādi gadījumi, kad pacients atnāk un rāda testa rezultātu ar pozitīvo un pieprasa izmeklējumu," situāciju aprakstīja slimnīcas vadītāja.

Tāpat ir bijuši gadījumi, kad "pacientam inkubācijas periods iekrīt tieši stacionārā", proti, inficēšanās ir bijusi pirms stacionēšanas, veicot testu pirms iestāšanās stacionārā, tas ir negatīvs, bet vēlāk, esot stacionārā, cilvēks tomēr izrādās saslimis.

Meļņikova arī šo faktu uzsvēra kā būtisku risku personālam saslimt, neraugoties uz to, ka tiek ievēroti drošības pasākumi.

Aprakstot kopējo situāciju slimnīcās, Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs komisijas sēdē norādīja, ka "šobrīd slimnīcās nav pārslodze, bet ir augsta noslodze".

Atsaucoties uz pirmdien notikušo Eiropas slimnīcu biedrību sēdi, kurā Kalējs piedalījās kā Latvijas pārstāvis, viņš zināja stāstīt, ka "vairākās Eiropas valstīs aicina strādāt un atgriezties darbā ne tikai izolācijā esošos, bet Covid pozitīvos ārstus un darbiniekus", jo personāla trūkums ir liels. "Tas nav nekas jauns, bet tam visam ir vajadzīga papildu motivācija".

Uz šo piebildi Skride norādīja: "Ja ārsts ir saslimis, tam būtu jābūt kā pēdējai versijai, kam likt strādāt."

Aizvadītajā diennaktī stacionēti 25 Covid-19 pacienti. Kopējais stacionēto skaits sasniedzis 171, kas ir līdz šim lielākais stacionēto Covid-19 pacientu skaits, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācija.

162 pacienti slimnīcās ārstējas ar vidēji smagu slimības gaitu, bet deviņi – ar smagu slimības gaitu.

Kopā no stacionāriem izrakstīts 341 pacients.

Pēdējā diennaktī veikti 5093 Covid-19 testi, reģistrēti 136 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī trīs nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Mirušie bijuši vecuma grupā no 60 līdz 70 gadiem.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 2,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!