Foto: Shutterstock
Nepieciešamais atbalsts Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmumiem, darba ņēmējiem, kultūras un izklaides pasākumu rīkotājiem aplēsts 180 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) atzina, ka jauno ierobežojumu skarto uzņēmumu un darbinieku atbalstam būs nepieciešami 60 miljoni eiro mēnesī. Tomēr no pagājušajā nedēļā valdībā pieņemtā rīkojuma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu pievienotās anotācijas izriet, ka nepieciešamais atbalsts aplēsts daudz lielāks.

No rīkojuma projekta anotācijas izriet, ka ierobežojumu dēļ indikatīvi dīkstāves pabalstiem un algu subsīdijām mēnesī varētu būt nepieciešami 25 miljoni eiro, apgrozāmo līdzekļu granta programmai mēnesī vajadzētu 120 miljonus eiro, tirdzniecības centru atbalstam – deviņus miljonus mēnesī, tūrisma nozarei – 18 miljonus eiro mēnesī, bet sporta centriem – 7,22 miljonus eiro mēnesī.

Tāpat anotācijā minēts, ka ārkārtējās situācijas izsludināšana ietekmēs kultūras, izklaides un sporta pasākumu rīkotājus un pasākumu apmeklētājus. Aplēsts, ka ieviesto ierobežojumu dēļ pasākumu rīkotājiem būtu nepieciešamas kompensēt divus miljonus eiro, galvenokārt par atgrieztajām biļetēm.

Tātad indikatīvi aplēsts piemaksu apmērs pašvaldības policistiem par darbu Covid-19 apstākļos, proti, 700 000 eiro.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka šo ceturtdien, 14. oktobrī, notiks finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa, kas arī iepriekš lēmusi par atbalstu Covid-19 krīzē cietušajiem darba devējiem un ņēmējiem.

Reirs otrdien mediju pārstāvjiem atzina, ka šoreiz situācija ir sarežģītāka, jo nav īsti citu valstu piemēru, kurās tiktu sniegts atbalsts situācijā, kad pakalpojumus iespējams sniegt pret Covid-19 vakcinētajiem.

Pēc finanšu ministra teiktā, šonedēļ plānots apzināt tās nozares, kuras ārkārtējās situācijas laikā izsludināto ierobežojumu dēļ būs "slēgtas" un kuras nebūs. Runājot par iespējamajiem finanšu avotiem valsts atbalsta programmām, Reirs atzina, ka primāri finansējumu iecerēts rast no ministriju pašu līdzekļiem, kas šogad nebūs iztērēti.

"Šie līdzekļi tiks novirzīti atbalstam. Kāds tas būs? Par to spriedīsim ceturtdien. Bet līdzekļi būs," solīja Reirs.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets 8. oktobra ārkārtas sēdē vienojās no pirmdienas, 11. oktobra, valstī izsludināt ārkārtējo situāciju ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību. Vienlaikus tika lemts par ierobežojumiem dažādās nozarēs.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) secināja, ka saistībā ar ierobežojumiem būs jālemj par dažādiem atbalsta mehānismiem un šis būs turpmākās darba kārtības jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!