Foto: Pixabay
Valsts līdz šī gada 31. decembrim turpinās finansēt līdz 75 eiro no pabalsta, ko pašvaldības izmaksā Covid-19 krīzes skartajiem iedzīvotājiem, paredz šodien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie likuma grozījumi, informēja parlamenta Preses dienestā.

Grozījumi veikti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Iepriekš bija noteikts, ka pabalstu saistībā ar Covid-19 var saņemt līdz 30. jūnijam, norāda Saeimā.

Lai daļēji kompensētu pašvaldību izdevumus, valsts sedz 50% no pašvaldību piešķirtā pabalsta krīzes situācijā. Valsts līdzfinansējums šim pabalstam ir līdz 75 eiro mēnesī vienai personai.

Pabalstu krīzes situācijā, izvērtējot valsts un pašvaldību informācijas sistēmās pieejamo informāciju, piešķir mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā, kurai ievērojami samazinājušies vai ir zaudēti ienākumi saistībā ar Covid-19 izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ. Pie šī pabalsta papildus var saņemt 50 eiro par katru aprūpē esošu bērnu līdz 18 gadu vecumam.

Par pabalsta saņemšanas iespējām un apmēru iedzīvotājiem jāinteresējas savā pašvaldībā.

Tāpat izmaiņas likumā noteic, ka paliatīvā aprūpē esošo bērnu un viņu ģimenes locekļu valsts apmaksātais psihosociālās rehabilitācijas pakalpojums tiks turpināts līdz bērna 24 gadu vecumam. Līdz šim šāds pakalpojums bija nodrošināts bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Likuma grozījumi veikti, jo ar pilngadības iestāšanos bērnam un viņa ģimenes locekļiem tiek pārtraukts paliatīvās aprūpes pakalpojums un cita alternatīva atbalsta pēc tam nav. Līdz ar pāreju pieaugušā statusā paliatīvā aprūpē esošs bērns un viņa ģimenes locekļi zaudē iepriekš nodrošināto psiholoģisko, sociālo un garīgo atbalstu, kā arī viņiem mainās kompensēto un bezmaksas medikamentu, aprūpes materiālu pieejamība, saņemšanas kārtība un nosacījumi, teikts pieņemto grozījumu anotācijā.

Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!