Foto: LETA

Ar jaunā koronavīrusa izraisīto "Covid-19" saslimusī paciente no Minhenes Rīgā atgriezās ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīnas reisu "BT226", ielidojot galvaspilsētā pulksten 17.55. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā ir pilns pasažieru saraksts, tāpēc jau notiek saziņa ar visiem cilvēkiem, kuri uzskatāmi par tuvām kontaktpersonām.

Konkrētā reisa pasažieri var sazināties ar SPKC pa tālruņiem 67081508, 67501590 vai 27802228, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā.

Šajā reisā lidoja 145 pasažieri, no kuriem 24 pasažieri ir uzskatāmi par tuvām pacientes kontaktpersonām. No tām astoņi ir Latvijas pilsoņi, tai skaitā pati sievietes ģimene.

Ģimene no Milānas uz Minheni nokļuva ar automašīnu, un 29. februārī Latvijā atgriezās ar iepriekšminēto reisu.

Personām, kuras atradās konkrētajā reisā, jānovēro savs veselības stāvoklis 14 dienas kopš atgriešanās Latvijā. Parādoties simptomiem, jāzvana 113. Savukārt personām, kuras tiks noteiktas par tuvām kontekatpersonām, būs jāpaliek mājās karantīnā ģimenes ārsta uzraudzībā.

Ceļojuma laikā pacientei nebija slimības simptomu, tāpēc citu cilvēku inficēšanās risks ir zems.

Pēc atgriešanās Latvijā, ģimene no lidostas mājās devās ar personīgo auto, un līdz šim brīdim nav apmeklējusi darbu vai izglītības iestādes.

SPKC informēs citu valstu atbildīgās iestādes, kuru valstspiederīgie lidoja šajā reisā.

Atbildīgie dienesti kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) veic nepieciešamos jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" ierobežošanas un mazināšanas pasākumus, tostarp padziļinātu izpēti, lai iegūtu visu nepieciešamo informāciju par infekcijas avotu un tās izplatību, to šodien preses konferencē apliecināja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre informēja, ka pirmā paciente, kurai diagnosticēta koronavīrusa izraisītā slimība nogādāta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas infektoloģijas centrs" (LIC).

Paciente ir sieviete no Rīgas, kura nesen bija atgriezusies no Itālijas, Milānas, kur šobrīd ir jaunā koronavīrusa uzliesmojums.

Paciente atradās mājās, un laboratorisko izmeklējumu veikšanai ieradās NMPD brigāde.

Paciente lidoja kopā ar ģimeni, tai skaitā bērnu, kurš kopā ar sievieti nogādāts LIC, lai sniegtu nepieciešamo palīdzību. "Covid-19" infekcija bērnam līdz šim nav apstiprināta, bet viņam ir slimības simptomi. Pārējiem ģimenes locekļiem noteikta karantīna mājās.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Jau vēstīts, ka februāra beigās Igaunijā tika fiksēts pirmais saslimšanas gadījums ar 'Covid-19'. Saslimušais Igaunijā ieradās ar autobusu no Rīgas autoostas. Pirms tam viņš atlidojis lidostā "Rīga" ar reisu no Irānas tranzītā caur Turciju.

Agrā piektdienas, 28. februāra, rītā saslimšana ar "Covid-19" tika apstiprināta Lietuvā. "Covid-19" konstatēta 39 gadus vecai sievietei, kura 24. februārī ielidoja Kauņā, atgriežoties Lietuvā pēc Itālijas ziemeļu pilsētas Veronas apmeklējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!