Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kā liecina apkopotie pasaules statistikas gadi, no koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19", lielākā mirstība ir vīriešiem pēc 65 gadu vecuma, ceturtdien Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) notikušajā akadēmiskajā diskusijā pavēstīja LZA Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas priekšsēdētājs Pēteris Trapencieris.

Trapencieris norādīja, ka pēc statistikas datiem sieviešu mirstība no "Covid-19" ir 2,9%, bet vīriešu – aptuveni 4,7%.

Trapencieris informēja, ka slimības izplatībā vērojamas arī pozitīvās tendences – slimo pacientu skaits samazinās. Tāpat viņš norādīja, ka statistika būtu labāka, ja Itālijā tik strauji nebūtu izplatījusies slimība.

No 95 tūkstošiem saslimušo, izārstēto cilvēku skaits katru dienu ir aptuveni 3000 cilvēku, informēja Trapencieris. Tāpat viņš norādīja, ka samazinās arī kritiski slimo pacientu skaits, kas ir nokrities līdz 7,5 tūkstošiem cilvēku.

Ceturtdien LZA notika akadēmiska diskusija, kur zinātnieki un vīrusu pētnieki informēja par koronavīrusiem, to izplatību, izcelšanās iemesliem, kā arī pasaulē veiktajiem pētījumiem, iespējamajām vakcīnām un zālēm.

Jau ziņots, ka 2. martā Latvijā apstiprināts pirmais jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" saslimšanas gadījums. Saslimusī sieviete ieradusies Rīgā ar lidmašīnu no Minhenes, sākumā apmeklējot Milānu. Savukārt ceturtdienas rītā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņoja, ka līdz šim ar aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19" kopā izmeklēti 170 pacienti. No visiem viens gadījums bijis pozitīvs un saslimšana konstatēta.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!