Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Marta vidū Lielbritānijas Covid-19 paveids Latvijā konstatēts aptuveni 60% gadījumu, ceturtdien, 1. aprīlī, iepazīstinot valdību ar aktuālo epidemioloģisko situāciju, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Laikā no 7. līdz 17. martam Lielbritānijas Covid-19 paveids konstatēts 54% analizēto paraugu, bet laikā no 1. līdz 9. martam šis paveids bija atklāts 51% gadījumu, liecina Latvijas Biomedicīnas studiju un pētījumu centra veiktie sekvencēšanas dati.

Tāpat Latvijā bija atklāti saslimšanas gadījumi ar Ugandas Covid-19 paveidu, kur visi gadījumi konstatēti Liepājā. Iepriekš arī ziņots par Dienvidāfrikas Covid-19 paveida gadījumiem Rēzeknē un Rīgā.

Kā atklāja Perevoščikovs, epidemioloģiskā izmeklēšana liecina, ka infekcijas avots Rēzeknē, visticamāk, bijis kāds tālbraucējs, savukārt Rīgā, visticamāk, tas saistīts ar neidentificētu bezsimptomu gadījumu pirmsskolas izglītības iestādē.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) References laboratorijas speciālists Sergejs Ņikišins sacīja, ka Latvijā vidēji veic sekvencēšanu 13,5% testu, kas ir vairāk nekā 5%, kurus kā optimālus bija noteikusi Eiropas Savienība.

Perevoščikovs informēja, ka joprojām Latvijā ar Covid-19 visbiežāk inficējas mājsaimniecībās un darbavietās, kā arī Latvijā viens saslimušais inficē vidēji vienu citu cilvēku. Perevoščikovs pauda, ka infekcija pati sevi "atražo", un epidemioloģiskās drošības pasākumi ir līdzvērtīgi tās spējai pretoties.

Informējot par situāciju slimnīcās, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga stāstīja, ka šobrīd vairāk slimnīcās nonāk darbspējas vecuma cilvēki smagākā stāvoklī. Viņa minēja, ka iemesls varētu būt pieaugošā Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatība.

Viņa minēja, ka, piemēram, RAKUS stacionēto Covid-19 pacientu vidējais vecums ir 63 gadi. Viņa sacīja, ka slimnīcās vairāk nonāk cilvēki vecumā no 50 līdz 60 gadiem, kas ir darbspējas vecumā.

Tāpat Heiberga akcentēja, ka slimnīcās kopējā gultu noslodze palielinās, sasniedzot 75%. Intensīvās terapijas gultas slimnīcās ir aizņemtas 60% apmērā.

Ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 18 174 Covid-19 testi, reģistrēti 638 jauni saslimšanas gadījumi, bet 14 inficētie miruši, liecina SPKC apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!