Foto: EPA/Scanpix/LETA
Lietuvā viss ir slikti, kāpēc Latvijā labāk – šis ir viens no stāstiem, kas saistībā ar Covid-19 ierobežošanu kaimiņvalsts mediju virsrakstos izskanējis vairākkārt. Kāpēc Latvijā jautājumu šādi neapskatām, var tikai spekulēt, taču fakts, ka ar infekcijas apturēšanu mums sokas labāk, ir grūti apstrīdams – to pierāda saslimšanas statistikas dati. Šobrīd, 10. septembrī, kopumā Lietuvā ārstējas 1070 saslimušie, kas šajā valstī ir lielākais vienlaikus inficēto skaits kopš krīzes sākuma, tikmēr Latvijā 200.

Vai var apgalvot, ka Lietuvā jau ir pienācis otrais vilnis? Skaidras atbildes nav, par šo formulējumu domas dalās. Bet viena tēze politiķu un ārstu izteikumos atkārtojas vairākkārt – jāgatavojas, jo kļūs tikai sliktāk.

Sarunā ar Lietuvas infekcijas slimību un AIDS (ULAC) centra direktoru, profesoru un vairāku grāmatu autoru Sauļu Čaplinsku "Delfi" meklēja atbildes, kas tieši Lietuvā nogāja greizi. Jāpiebilst, ka Čaplinsks, viens no populārākajiem valsts ierēdņiem, koalīcijā esošās Lietuvas Sociāldemokrātu darba partijas sastāvā kandidē oktobrī gaidāmajās Seima vēlēšanās, bet veselības ministrs Aurēlijs Verīga, kuram netieši adresēta daļa viņa pārmetumu, pārstāv sociāldemokrātu lielāko koalīcijas partneri Zemnieku un Zaļo savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!