Foto: LETA

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) bīskapu kolēģija ceturtdien nākusi klajā ar minimālās piesardzības vadlīnijām, kas jāievēro saistībā ar jaunā koronavīusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" pandēmiju, liecina ieraksts LELB kontā sociālajā tīklā "Facebook".

Paziņojumā, ko parakstījuši LELB arhibīskaps Jānis Vanags, Daugavpils bīskaps Einārs Alpe un Liepājas bīskaps Hanss Martins Jensons teikts, ka 11. marta mācītāju konferencē apspriests, kā jaunā situācija ietekmē LELB un draudžu dzīvi.

Ņemot vērā pārrunāto, Bīskapu kolēģija nosaka minimālās piesardzības vadlīnijas:

  1. Visiem jāseko līdzi atbildīgo iestāžu un dienestu norādījumiem un tie apzinīgi jāizpilda.
  2. Ir atceļamas sapulces, kuras nav absolūti nepieciešamas. Pēc iespējas jāizmanto citi saziņas līdzekļi – telefons, internets. Ar Bīskapu kolēģijas lēmumu tiek atceltas paredzētās diecēžu sapulces.
  3. Pašlaik nav vajadzības atcelt dievkalpojumus, taču draudzēm būs jāpilda rīkojumi par pulcēšanās ierobežojumiem, ja valstī tādi tiks izdoti. Rūpīgi sekojiet līdzi savam veselības stāvoklim un, pamanot slimības pazīmes – paaugstinātu temperatūru, iesnas, klepu, šķavas un tamlīdzīgi – nedodieties uz dievkalpojumiem vai draudzes sapulcēm. Palieciet mājās, lai pasargātu citus, un vajadzības gadījumā meklējiet mediķu palīdzību. Izmantojiet iespēju dievkalpojumos piedalīties ar TV starpniecību un klausoties "Svētrītu". Gan dievkalpojumus, gan "Svētrītus" var atrast arī vietnē "Replay.lv".
  4. Bīskapi ir vienojušies, ka miera sveiciena laikā tuvāk stāvošajiem roka nav jāspiež. Sveicināt otru varam ar palocīšanos. Kā arī jāizvairās no apskaušanās.
  5. Līdz turpmākam sakraments jāpasniedz ar intinkciju, tas ir, pamērcējot hostiju vīnā. To dara mācītājs nevis dievgaldnieks pats. Tiem, kuri izdala sakramentu, īpaši rūpīgi jāievēro higiēna. Miera sveiciena laikā viņi ne ar vienu nesarokojas. Jātur gatavībā nepieciešamais roku dezinficēšanai arī izdalīšanas laikā.

Tuvākajā laikā paredzēts sniegt vēl papildu ieteikumus un padomus.

Paziņojumā norādīts, ka šie piesardzības pasākumi ir nepieciešami, lai dotu savu pienesumu slimības ierobežošanā.

"Ja kādam tie liekas pārspīlēti vai mazticīgi, lai pilda tos sava tuvākā sirdsmiera dēļ. Draudzēs ir cilvēki ar pazeminātu imunitāti vai arī cilvēki, kuri vienkārši ir piesardzīgāki un vairāk raizējas par savu veselību. Kristīgas tuvākā mīlestības pienākums ir darīt tā, lai dievkalpojumā katrs var piedalīties bez liekām bažām un raizēm. Pateicamies par sapratni un sadarbību," savu paziņojumu "Kunga Jēzus mīļotajiem brāļiem māsām un draudzēm" noslēdz LELB Bīskapu kolēģija.

Tāpat paziņojumā norādīts, ka "visā pasaulē plešas plašumā epidēmija un katru dienu mūs sasniedz vēstis par saslimšanas un diemžēl arī nāves gadījumiem. Cilvēki ir noraizējušies par savu veselību, darbu un iztiku. Pārtraukumi ierastajā dzīves ritumā uzliek negaidītas nastas".

"Lai spēka un mīlestības gars izpaužas pastiprinātā lūgšanā pēc Dieva apsardzības un aizlūgšanās par līdzcilvēkiem, pieminot arī reģionus, kurus sērga ir skārusi vissmagāk. (..) Īpaši lūgsim par kristiešiem šajos apgabalos. Savaldības gars lai izpaužas apdomībā, pašdisciplīnā, un gatavībā palīdzēt, kā arī mainīt savu ikdienu un ieradumus, lai iespēju robežās pasargātu sevi un citus," paziņojumā norāda garīdznieki.

Jau ziņots, ka ceturtdien visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat ceturtdien paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!