Foto: LETA

Tiem Murjāņu Sporta ģimnāzijas skolēnu vecākiem, kuru bērniem pēc vasaras sporta nometnes konstatēta saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto Covid-19, bērni jāved mājās pašiem, taču iespēja to izdarīt droši faktiski nepastāv, turklāt pašiem vecākiem tad jārēķinās ar 14 dienu pašizolāciju, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Pēc pirmajiem diviem Covid-19 saslimšanas gadījumiem skola bijusi gatava jauniešus izolēt savās telpās, bet, kad atklājies, ka saslimušo ir vairāk, vecākiem paziņots, ka bērni jāved mājās. Tam, kurš saslimušo vedis, jāievēro 14 dienu pašizolācija, vēstīja LTV.

"Vakar man epidemioloģijas centrs pasaka – zvaniet uz ātro palīdzību, viņiem ir spectērpi, viņi varētu aizvest. Es zvanu uz turieni, viņi man iedod telefonu – zvaniet uz šo firmu, viņi to nodrošina. Labi, tas ir maksas pakalpojums. Es zvanu uz turieni, tajā vietā man pasaka – nē, mēs vairs to nenodrošinām," "Panorāmai" stāstījis viena saslimušā audzēkņa tēvs Dāvis Sīmanis.

Tā kā atbilstoši personīgās aizsardzības līdzekļi nav pieejami, vienīgais risinājums būtu vai nu sarunāt kādu citu, lai uzņemas risku, vai braukt pašam un pēc tam 14 dienas pavadīt izolācijā nestrādājot, ko Sīmanis atļauties nevarot.

Turklāt neesot arī skaidrs, kur saslimušo bērnu izmitināt, lai pasargāta būtu ģimene. Tam gan Sīmanis radis risinājumu, atzīmējot, ka visa ģimene uz trim nedēļām pametīs dzīvokli, kamēr saslimušais izveseļosies.

Murjāņu Sporta ģimnāzijas vadītājs Sergejs Čevers LTV sacīja, ka vest bērnus mājās ieteicis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs gan LTV atzīmēja, ka vecākiem, sūtot bērnus uz nometnēm vai sporta skolām, vajadzēja ņemt vērā iespēju, ka atvase var saslimt, kā arī rēķināties ar sekām, jo šādi riski ir aprakstīti un zināmi.

SPKC gan nebūtu iebildumu, ka bērnus izolētu skolā, ja tiem tiktu nodrošināts medicīniskais personāls, kas aprīkots ar aizsarglīdzekļiem.

Plānojot nometņu atvēršanu, nebija paredzēts tās pārveidot par izolatoru saslimušajiem. Tāpat, izolējot saslimušos bērnus un izmitinot viņus skolā, pastāv saslimušo skaita pieauguma risks.

Jau vēstīts, ka Murjāņu Sporta ģimnāzijā šonedēļ fiksēts Covid-19 uzliesmojums. Piektdien saslimšana apstiprināta vēl vienai ģimnāzijas audzēknei, bet 42 darbiniekiem tests bijis negatīvs, tādējādi līdz šim kopumā ar jauno koronavīrusu saslimuši 11 šīs skolas audzēkņi un viens treneris.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā bija izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!