Foto: LETA
Visi, kas no 17. jūlija ir apmeklējuši Murjāņu sporta ģimnāziju, ir aicināti novērot savu veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā sazināties ar ārstu, ceturtdien notikušajā preses konferencē norādīja Murjāņu sporta ģimnāzijas direktora pienākumu izpildītājs Sergejs Čevers.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī veikti 1829 Covid-19 testi, reģistrēti 18 jauni saslimšanas gadījumi, no kuriem puse saistāma ar Murjāņu sporta ģimnāziju, atklāja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kopā šajā skolā ir konstatēti 11 saslimšanas gadījumi – 10 audzēkņiem un vienam trenerim, kas pēdējā mēneša laikā ir piedalījušies sacensībās Igaunijā, Lietuvā un Latvijā. Kopā veikti 14 testi visai riteņbraucēju nodaļai, norādīja Čevers, piebilstot, ka Covid-19 testus veikuši arī visi darbinieki, kas no 17. jūlija ir bijuši darbā.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka informācija par saslimšanas gadījumiem ir nodota Lietuvas un Igaunijas kolēģiem, bet epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās. SPKC ir vairākas hipotēzes par iespējamajiem inficēšanās apstākļiem.

"Vispirms gribam pārbaudīt vai slimības izplatīšanās [avots] nav tieši skolā, jo tur arī ir bijušas citas grupas. Ir svarīgi pārliecināties, ka pārējiem bērniem nav infekcijas, ka tā skar tikai konkrēto grupu," uzsvēra Perevoščikovs.

SPKC vienojies ar Latvijas Riteņbraucēju federāciju (LRF), ka to bērnu vecāki, kas piedalījās sacensībās kopš 17. jūlija, tiks informēti, ka ir iespējams saslimšanas risks.

Saslimušie jaunieši ir izolēti internātā un atrodas katrs savā istabā, komunikācija ar viņiem notiek, izmantojot telefonu. Tāpat tiek ievērotas visas SPKC rekomendācijas un noteikumi, apgalvoja Čevers.

LRF prezidents Igo Japiņš preses konferencē atklāja savu teoriju, ka Murjāņu sporta ģimnāzijā ar Covid-19 saslimušo skolēnu treneris, iespējams, saslimis, jo braucis ar bērniem kopā vienā autobusā. "Iespējams, ka kāds bērns ir bijis mājās un tad atnesis slimību citiem no turienes, kas tālāk izplatījusies šajā slēgtajā grupā," pieļauj Japiņš.

Japiņš uzsvēra, ka šādas "slēgtās grupas ir bīstamas, ja tur iekļūst infekcija no malas".

Savu teoriju viņš apstiprināja ar argumentiem, ka nav saņemta informācija par kādu Covid-19 saslimšanas gadījumu no citām sacensību vietām un organizatoriem, kur šī grupa ir bijusi.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktora vietniece Anda Mičule norādīja, ka šobrīd tiek risināts jautājums, kā bērni tiks nogādāti mājās, lai turpinātu ārstēties ģimenes ārsta uzraudzībā, ko arī rekomendēja SPKC.

"Lai mēs visi varētu mācību gadu sākt klātienē, visiem iesaistītajiem ir godprātīgi jāievēro epidemioloģiskās drošības pasākumi, lai varētu izglītības procesu nodrošināt klātienē," uzsvēra Mičule.

Tāpat viņa pauda, ka šobrīd nav indikāciju, kas liktu pārskatīt jaunā mācību gada uzsākšanu klātienē, jo šo saslimšanu slēgtā grupā "nevar reducēt uz visu izglītības sistēmu".

Līdzīgi izteicās arī Perevoščikovs: "Mēs nevaram inficēšanās gadījumu slēgtā grupā attiecināt uz visu skolu, tāpēc gaidīsim [pārējo veikto testu] rezultātus, lai tad varētu skatīties uz to plašāk."

"Šis uzliesmojums ir parādījis to, ka slēgtos, arī bērnu kolektīvos, infekcija var izplatīties diezgan strauji. Nevar nepievērst uzmanību pat viegliem simptomiem. Ja tādi ir vismaz diviem, tas ir signāls rīcībai, konsultēšanai ar speciālistiem un izmeklēšanai," uzsvēra Perevoščikovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!