Foto: LETA
Latvijas Psihoterapeitu biedrība (LPB) ir izveidojusi brīvprātīgās iniciatīvas projektu "Bezmaksas atbalsts un supervīzijas Covid-19 krīzē iesaistītajiem mediķiem”, kur vairāk nekā 40 psihoterapeiti ir gatavi sniegt bezmaksas psiholoģiskās konsultācijas mediķiem, kas ikdienā strādā ārkārtējās situācijas apstākļos, portāls "Delfi" noskaidroja biedrībā.

LPB norāda, ka šobrīd bezmaksas konsultācijas var saņemt vairāk nekā 120 mediķi. Organizācijas speciālisti jau iepriekš ir snieguši psiholoģisku atbalstu krīzes un ārkārtas situācijās Latvijā, piemēram, Talsu negadījuma, bērnudārza traģēdijas, Zolitūdes traģēdijas un citu ārkārtas gadījumu laikā.

Tāpat LPB ir pieredze, strādājot Ukrainas karadarbības jomā, sniedzot ukraiņu kolēģiem profesionālā atbalsta konsultācijas, izmantojot "Skype". "Šobrīd veselības aprūpes speciālisti Latvijā strādā ārkārtas situācijas apstākļos un darba vide ir kļuvusi par paaugstināta stresa avotu, kas prasa atbilstošas pārvarēšanas stratēģijas, tādēļ ir izveidota šāda iniciatīva,” norāda LPB prezidente Baiba Purvlīce.

Lai nodrošinātu pēc iespējas mērķtiecīgāku palīdzību, ir izveidota īpaša palīdzības koordinācijas grupa, kas būs tiešā saziņā gan ar veselības aprūpes iestāžu vadītājiem, gan arī palīdzības pieprasītājiem, nodrošinot pēc iespējas ērtāku un ātrāku palīdzību. Konsultācijas paredzēts sniegt attālināti, izmantojot "Skype", "WhatsApp", "Zoom", kā arī citas tiešsaistes saziņas platformas.

Biedrība norāda, ka šobrīd psiholoģiskā un profesionālā atbalsta konsultāciju nodrošināšanā notiek sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Latvijas Ārstu biedrību. Psihoterapijas speciālistu skaits, kuri gatavi iesaistīties projektā, pieaug. Iniciatīvai ir pievienojusies un to atbalsta Latvijas Ārstu psihoterapeitu asociācijas speciālisti, tādējādi nodrošinot iespēju palīdzēt pēc iespējas lielākam mediķu skaitam.

LPB uzsver, ka ikdienas saskare ar iepriekš nezināmu veselību apdraudošu situāciju var izsaukt psiholoģisku krīzes reakciju. Darbs ilgstoša stresa apstākļos var ietekmēt jebkuru cilvēku, no kā var būtiski ciest psiholoģiskā labsajūta un darba spējas. Tas arī var turpināties pat pēc situācijas uzlabošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!