Foto: LETA

Teikt, ka Covid-19 paveids omikrons būtu ļoti vieglāks, piemēram, par deltu nevar, tāpēc par ierobežojumu samazināšanu domāt nav pamata, bet pretēji – jābūt ļoti piesardzīgiem, pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa sacīja, ka plaušu bojājumi omikrona gadījumā varētu būt mazāki, bet šis paveids saasina hroniskas kaites. Arī ar šo Covid-19 paveidu intensīvajā terapijā mēdz nonākt pacienti.

Šobrīd būtiskākais ir, pat ja omikrons būtu jāizslimo visai sabiedrībai, jāraugās, lai saslimstības vilnis nebūtu nekontrolēts. Tāpat būtiski, lai tas nepārslogo medicīnas sistēmu.

Viņa sacīja, ka kopējā saslimstība ietekmēs arī NMPD darbu, taču pauda cerību, ka NMPD darbinieki saslims, inficējoties sadzīvē vai mājās, nevis darbā, jo dienestā ir paaugstināti epidemioloģiskās drošības pasākumi. Pagaidām gan pašā dienestā saslimstība problēmas neradot.

Cipule sacīja, ka NMPD darbinieki novērojuši tendenci – omikronam ir samērā daudz bezsimptomu gadījumu, kad saslimšanu atklāj nejauši cilvēkiem, kuri slimnīcā nonākuši ar kādu citu kaiti.

Jau ziņots, ka zemākais saslimstības līmenis ar Covid-19 patlaban ir Latgalē, Vidzemes mazajos novados un Sēlijā, bet augstākais – Rīgā un Pierīgas novados, kur tas pārsniedz 1000 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem, bet Mārupes novadā jau tuvojas pat 2000 gadījumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!