Foto: DELFI
Onkoloģisko slimību pacientu atbalsta biedrība "O fonds" parakstu vākšanas platformā "manabalss.lv" ir iesniegusi iniciatīvu par ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību.

Iniciatīvu iesniegusi "O fonda" valdes priekšsēdētāja Inese Valdheima.

Iniciatīvai arī pievienota arī vairāku onkologu parakstīta atklāta vēstule, kurā Ministru kabinets aicināts izsludināt valstī ārkārtas situāciju un veikt karantīnas pasākumus, tai skaitā noteikt moratoriju ceļošanai uz vīrusa skartajām teritorijām, noteikt moratoriju masu pasākumu organizēšanai, pārcelt mācības attālinātā režīmā, kā arī veikt citus visaptverošus prevencijas pasākumus.

Šāds lūgumus pamatots ar to, ka Latvijas iedzīvotāju vidū ir liels skaits senioru, onkoloģisko pacientu, sirds un diabēta un citu hronisku saslimšanu slimnieku, kam ir risks pārciest "Covid-19" smagā formā vai arī nomirt slimības izraisīto komplikāciju dēļ.

Vēstuli parakstījis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Onkoloģijas centra Paliatīvās aprūpes vadītājs Vilnis Sosārs, Rīga Stradiņa universitātes (RSU) Onkoloģijas institūta Pārmantotā vēža pētniecības nodaļas pētniece Signe Subatniece, ārsts Voldemārs Lejiņš un "O Fonda" padomes locekle Viktorija Lismane.

Līdz šim kopumā "Covid-19" Latvijā apstiprināts 16 cilvēkiem.

Kā informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), pēdējās diennakts laikā Latvijā veikts 41 laboratoriskais izmeklējums uz "Covid-19", bet kopumā līdz šim izmeklētas jau 332 personas.

Tikmēr visā pasaulē "Covid-19" gadījumu skaits 114 valstīs sasniedzis 118 000, un no šīs slimības miris 4291 cilvēks, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

Ņemot vērā minēto, Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien pulksten 14 atkal ir sasaucis Krīzes vadības padomes (KVP) sēdi, informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!