Foto: Shutterstock
Covid-19 pandēmijas izplatības seku mazināšanai piešķirtie vienreizējie pabalsti vairākas reizes ir kāpinājuši parādnieku aktivitāti, kā arī viņu interesi sazināties ar saviem tiesu izpildītājiem, lai precizētu kontā saglabājamo naudas līdzekļu apmēru. Šī aktivitāte ietekmē tiesu izpildītāju spēju atbildēt uz telefona zvaniem, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Jau vēstīts, ka 18. februārī Saeimā pieņemtie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā paredz sniegt vienreizēju atbalstu 500 eiro apmērā ģimenēm par katru bērnu. Savukārt 11. martā parlaments lēma par vienreizēja 200 eiro pabalsta izmaksu pensionāriem un personām ar invaliditāti.

Lai cilvēki ar parādsaistībām varētu bez sarežģījumiem saņemt Covid-19 vienreizējo pabalstu, tiem jāsazinās ar savu tiesu izpildītāju, lai šie līdzekļi netiktu novirzīti parāda segšanai. Tiesu izpildītājs ir jāinformē, ka gaidāms šāds pabalsts, kā arī tas, kurā kontā tas tiks saņemts.

Šī gada martā kopumā nosūtīti 10 168 rīkojumu precizējumi kredītiestādēm, lai palielinātu saglabājamo naudas līdzekļu limitu bankas kontā. Februārī šādi rīkojumu precizējumi bijuši 4 734, informēja Kruka.

Ja ar tiesu izpildītāju neizdodas sazināties telefoniski, tad par notikušo jāinformē e-pastā, norādot bankas konta izdruku par marta mēnesi, kā arī norādot savu kontaktinformāciju un situācijas aprakstu, sacīja Kruka, uzsverot, ka lielās aktivitātes dēļ telefona zvana savienojumu ar tiesu izpildītāju var nākties gaidīt ilgi, zvanot vairāk nekā piecas reizes.

"Ja nekā neizdodas sazināties, tad par radušos situāciju jāinformē padome [LZTIP]. Mēs iesaistīsimies un risināsim šos jautājumus," atzina LZTIP priekšsēdētāja.

Šobrīd ir pāris tiesu izpildītāju biroji, par kuriem iedzīvotāji ir ziņojuši, jo nespēj sazvanīt. Šādās situācijās tiesu izpildītāju telefona numuriem ir pievienoti papildu numuri, lai savienojuma laiks būtu īsāks, informēja Kruka, atzīstot, ka iedzīvotāju aktivitāte ir mainīga, un tās ietekmējošs faktors ir šo pabalstu izmaksu datumi.

Lielā aktivitāte apliecina, ka jautājums joprojām ir aktuāls ļoti daudziem parādniekiem. LZTIP uzsver, ka vēl nekas nav nokavēts un parādnieki par ienākošo pabalstu var turpināt ziņot, sazinoties ar saviem tiesu izpildītājiem, ja ieturējums no piešķirtā pabalsta tomēr ir veikts. Tāpat svarīgi atcerēties, ka piekļuve pabalstam tiek nodrošināta konkrētā mēneša ietvaros un tas netiek atstāts kontā kā uzkrājums turpmākajiem mēnešiem, portālu "Delfi" informēja LZTIP pārstāvis Jānis Basevičs.

Ziņots, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vienreizējo 500 eiro atbalstu par katru bērnu izmaksās marta beigās. Līdz 31. martam 500 eiro atbalstu izmaksās personām, kuras laikposmā no 2021. gada 1. marta līdz 6. aprīlim saņem vienu no šiem VSAA piešķirtajiem pabalstiem – bērna kopšanas pabalsts par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalsts vai piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.

Savukārt vienreizējo 200 eiro pabalstu pensionāriem un personām ar invaliditāti izmaksās aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!