Foto: Valsts kanceleja, Gatis Rozenfelds

Slimnīcās smagā stāvoklī nonāk Covid-19 pacienti vecumā no 45 līdz 55 gadiem, otrdien, 18. maijā, Ministru kabineta sēdē sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Raksturojot situāciju slimnīcā, Višņakovs norādīja, ka šobrīd ir iezīmējusies tendence, kas turpinās jau kopš marta, proti, stacionētie Covid-19 pacienti nonāk slimnīcā ar ļoti nopietnām veselības problēmām, kas ir "klīniski daudz smagāki" gadījumi, nekā bija iepriekš.

"Mūsu prognozes un cerības nav piepildījušās," viņš sacīja. Višņakovs skaidroja, ka statistikas skaitļos par stacionētajiem cilvēkiem neatspoguļojas tas, ar kādām veselības problēmām viņi tiek hospitalizēti, bet kopējais stacionēto pacientu skaits statistikā ir nedaudz samazinājies.

"Ļoti smagā stāvoklī mēs redzam pacientus, ko mēs neredzējām ziemā, kad bija daudz pacientu, vecuma grupā 45 līdz 55 gadi," atklāja Višņakovs. Viņš norādīja, ka smagā stāvoklī esošu pacientu īpatsvars ir krietni lielāks.

Tāpat RAKUS speciālists atklāja, ka šonakt Infektoloģijas centrā mirusi 45 gadus veca sieviete ar Covid-19 abpusēju pneimoniju, kura bija ilgstoši reanimēta.

Slimnīcas pārstāvis sacīja, ka ir mainījusies pacientu vecuma struktūra, kas nozīmē, ka slimnīcas darbinieku noslodze ir palielinājusies – ieguldītais darbs uz mazāku pacientu skaitu ir nepieciešams daudz lielāks. Tāpat Višņakovs piebilda, ka liela daļa darbinieku gadu nav bijuši atvaļinājumā.

Slimnīcas pārstāvis raksturoja arī pašreizējo situāciju neatliekamās palīdzības jomā, kur izsaukumu skaits ir palielinājies ilgstoši ierobežotās ambulatorās un plānveida pakalpojumu sniegšanas dēļ. Tāpat viņš norādīja, ka ir vairāk pacientu ar "ielaistām hroniskām saslimšanām, kas prasa ārstēšanu stacionārā".

"Mums priekšā ir ļoti grūta vasara," bažījas Višņakovs.

Ziņots, ka pēdējās diennakts laikā stacionāros ievietoti 58 Covid-19 pacienti, un kopumā slimnīcās ārstējas 673 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācija.

594 pacienti ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 79 ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā laikā izrakstīti 94 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!