Foto: F64
Covid-19 pacientu aprūpē visā Latvijā ir iesaistīti apmēram 270 jaunie ārsti - rezidenti, no kuriem apmēram 50% strādā pilnu slodzi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs radiologs-diagnosts Artūrs Šilovs.

Kopumā valstī ir vairāk par 700 rezidentiem, viņš piebilda.

Datu par studentu iesaisti Šilovam nebija.

Mediķis piebilda, ka kopējais Covid-19 pacientu skaits ir diezgan stabils, bet arvien lielāka daļa ir ar smagu slimības gaitu. Viņaprāt, tas bija sagaidāms un jau pavasarī bija skaidrs, ka lielākais risks ir intensīvās terapijas gultu trūkums. Šobrīd gan to ir pietiekami un pēc vajadzības tiek veidotas jaunas.

Šilovs arī teica, ka, tīri statistiski raugoties, 10% no pacientiem, kuru stāvoklis šobrīd tiek vērtēts kā vidēji smags, var nonākt līdz smagai slimības gaitai. "Protams, neviens to nevēlas un tiek darīts viss, lai tā nenotiktu," uzsvēra ārsts.

Viņš arī skaidroja, ka intensīvajā terapijā ārstēšana ir diezgan ilga, runa ir par vairākām nedēļām.

Šilovs arī sacīja, ka atbalsta valdības lēmumu sejas vairogus vairs neklasificēt kā mutes un deguna aizsegus, ļaujot tos lietot tikai kombinācijā ar sejas masku. Viņš gan ir pārsteigts par to, ka šāds lēmums netika pieņemts jau sen, zinot, ka Covid-19 izplatās aerosola veidā.

Ārsts arī piebilda, ka dezinformācijas vilnis sabiedrībā par Covid-19 ir milzīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!