Foto: LETA
Arvien vairāk Covid-19 gadījumos epidemiologi secina, ka nevar izsekot inficēšanās iemesliem, līdz ar to vīrusa pārnese sabiedrībā turpinās. Tomēr ir labā ziņa: pagaidām izdodas infekciju kontrolēt un nepieaug noslogojums uz ārstniecības iestādēm, atzīst Jurijs Perevoščikovs no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), kurš trešdien atbildēja uz mediju jautājumiem par "smagajiem" pacientiem un tiem, kuri izveseļojušies.

"Cilvēku skaits, kas atrodas slimnīcā, ir no 25 līdz 28 gadījumiem. Gadījumu skaits, kam nepieciešama intensīvā terapija, nav tik liels – jau vairākas dienas ir trīs personas. Neredzam tādu pieaugumu (ārstniecības iestādēs – red.)," stāsta SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta vadītājs Perevoščikovs.

Šie trīs Covid-19 pacienti turpina ārstēties intensīvās terapijas nodaļā un ir atkarīgi no skābekļa padeves. Pacienti, kuriem slimības gaita norit vidēji smagi vai vieglāk, savukārt ārstējas slimnīcas palātās, kas no citiem pacientiem ir nodalītas, atklāj SPKC pārstāvis.

Epidemiologs apzinās – sabiedrību ļoti interesē ziņas par pacientiem, kuri izveseļojušies no jaunā koronovīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19, un tās ir nepieciešamas arī statistikas uzskaitei. Tomēr joprojām SPKC ir informācija tikai par vienu gadījumu, ko var dēvēt par noslēgtu, proti, negatīvi bijuši divi testi uz Covid-19. Tiesa, kā atzīst Pereviščikovs, izveseļojušies varētu būt aptuveni 30 cilvēki. Kā otrdien vēstīja ziņu aģentūra LETA, ģimenes ārsti SPKC jau paziņojuši par šādu skaitu neinfekciozu pacientu. SPKC gan vēlas ar šiem cilvēkiem atkārtoti sazināties, lai noskaidrotu pilnīgu informāciju. "Viņi noteikti ir izveseļojušies, bet mēs gribam būt pārliecināti, ka viņi ir atbrīvojušies no vīrusiem," aģentūrai piebilda speciālists.

Trešdien medijiem Perevoščikovs skaidroja: "Jautājums ir drīzāk par to, kad epidemioloģiski būtu pabeigts konkrētais gaidījums. Pabeigšana saistīta nevis ar to, ka nav simptomu un ka ir klīniski izveseļojušies. (..). katram ģimenes ārstam ir pienākums informēt SPKC par ikvienu pacientu, kuram ir veikti divi testi un tie abi ir negatīvi". Proti, ne par visiem pacientiem ģimenes ārsti sniedz informāciju, ka saņemtas negatīvas divu testu analīzes. "Iespējams, ārsti vairs ar šiem cilvēkiem nenodarbosies, cilvēki ies sabiedrībā, bet, lai būtu precīza informācija, mēs zvanīsim ģimenes ārstiem, par kuriem ir jautājumi, lai pabeigtu (gadījumus)," norādīja epidemiologs. Tāpēc šī prasība ģimenes ārstiem vēlreiz atgādināta.

Tāpat arī SPKC pārstāvis sacīja: ja paanalizē, vai Latvija kopumā veic Covid-19 izmeklējumus daudz vai maz, tad dati rāda, ka izmeklējam Vācijas apmērā. "Tas liecina, ka mēs attīstām šo sistēmu, paplašinām izmeklējumu skaitu. Šie dati dod mums pārliecību, ka pagaidām situācija ir pietiekami labi kontrolēta," skaidroja Perevoščikovs.

Pēdējā diennaktī veikti 1003 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19. No tiem saslimšana apstiprināta 48 cilvēkiem, portālu "Delfi" informēja SPKC. Latvijā kopumā veikti 15 810 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 446 personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!