Foto: DELFI

Kā svarīgu soli ceļā uz atgriešanos skolās klātienē valdošā koalīcija pirmdien, 21. jūnijā, sadarbības sanāksmē panākusi politisku vienošanos, ka Izglītības un zinātnes ministrija iegādāsies gaisa kvalitātes kontroles mērierīces skolām. Patlaban notiek sagatavošanas darbi, lai šo jautājumu paspētu iekļaut un izskatīt valdības sēdē jau 6. jūlijā.

Pirmā par šo vienošanos vēl sadarbības sanāksmes laikā tviterī lakoniski pavēstīja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP), bet pēc sadarbības sanāksmes par detaļām informēja arī citi koalīcijas pārstāvji.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem pastāstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar Finanšu ministriju strādā pie "drošās skolas" modeļa paplašināšanas, meklējot līdzekļus, lai skolās rudenī varētu nodrošināt C02 mērītājus.

"Tās ir ierīces, kas ir salīdzinoši lētas un kurām būtu pie iespējas jābūt katrā klases telpā, lai," teica Kariņš, piebilstot, ka tiek darīts viss, lai skolas varētu rudenī atsākt darbu klātienē.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par nepieciešamo līdzekļu apjomu, Kariņš teica, ka šīsdienas sanāksmē tika runāts par aptuveni diviem miljoniem eiro, un tie būtu līdzekļi no jau izglītības sistēmai novirzītajiem līdzekļiem, kas bija paredzēti augstas gatavības ventilēšanas sistēmu uzlabošanas projektiem. "Izveidot jaunu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu ir salīdzinošo dārgs un laikietilpīgs process, bet šādu ierīču iegāde un izvietošana ir salīdzinoši lēta un ātri īstenojama," paskaidroja valdības vadītājs.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) par šo koalīcijas politisko lēmumu iegādāties skolām gaisa kvalitātes mērīšanas ierīces teica, ka plāns ir rudenī jau vairākos simtos skolu nodrošināt šīs ierīces. "Tas ir datos un zinātnē balstīts lēmums, kas palīdzēs mazināt slimību izplatību skolās," teica Eglītis, pieļaujot, ka par līdzīgiem iepirkumiem varētu domāta arī viņa pārziņā esošajā labklājības nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!