Foto: DELFI

Covid-19 pandēmijas laika iespējamo pieļauto kļūdu parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbam Saeimas deputāts Valērijs Agešins (S) rosinājis atbilstoši likumam pieaicināt prokuroru.

Saskaņā ar likumu pēc parlamentārās izmeklēšanas komisijas motivēta ierosinājuma ģenerālprokurors nekavējoties norīko vienu prokuroru vai vairākus prokurorus piedalīties parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbā.

Trešdien, 5. maijā, komisijas sēdē Agešins to pauda saistībā ar prokuratūras pārbaudi par vakcīnu neiepirkšanu, un atbalstu priekšlikumam par prokurora pieaicināšanu izteica arī deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Komisijas priekšsēdētājs Rihards Kozlovskis (JV) šodien uzklausīja deputātu ierosinājumus par komisijas darbības plānu, un parlamentārieši tos varēs iesūtīt arī rakstiski, lai tos atbilstoši apkopotu. Kozlovskis arī informēja, ka mēģina apzināt kandidātus komisijas konsultanta jeb darbinieka amatam, kura štata vieta ierasti ir iezīmēta parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbam.

Valainis izteica rosinājumu par konsultantu darbā pieņemt Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesoru, bijušo Saeimas deputātu Ringoldu Balodi, kurš savulaik vadījis Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisiju.

Paredzams, ka jautājuma apspriešana par to, kurš cilvēks ieņems komisijas konsultanta amatu, vēl turpināsies. Deputāte Inese Voika (AP) uzsvēra, ka svarīga ir darbinieka izvēles procesa caurspīdība.

Attiecībā uz komisijas darbību komisijas vadītājs Kozlovskis no savas puses kā trīs lielos jautājumu blokus minēja iepirkumu, izmantoto ierobežojumu un vakcinēšanas procesa vērtēšanu. Valainis piebilda, ka tiem iespējams pielikt klāt arī citus tematus, kas komisijai jāapskata, un rosināja par darba plānu vienoties arī rakstiski.

Voika un deputāts Sandis Riekstiņš (JKP) norādīja, ka ir sīkāk jāiezīmē minētās tēmas. Voika rosināja izmantot OECD kritērijus - arī saslimstības mazināšanos pēc noteiktajiem ierobežojumiem un finansiālo stimulu ietekmi uz valsts ekonomisko izaugsmi.

Tika panākta vienošanās, ka parlamentārā izmeklēšanas komisijas sēdes notiks piektdienās. Nākamā komisijas sēde plānota 14. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!