Foto: LETA

Valdība otrdien, 20. oktobrī, atbalstīja Veselības ministrijas (VM) rosinātos grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, konkretizējot, ko var izmantot kā mutes un deguna aizsegus, kā arī nosakot cilvēku grupas, kas drīkst nelietot mutes un deguna aizsegus.

VM ieskatā noteikumos ir noteikts personu loks, kas drīkst nelietot mutes un deguna aizsegus – tos drīkst nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam. Tas atbilst arī PVO rekomendācijām.

Tāpat, atbilstoši starptautisko organizāciju ieteikumiem, ir jāparedz, ka personas ar īpašām vajadzībām, proti, acīmredzamiem kustību traucējumiem (piemēram, persona nevar pakustināt roku) vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru rezultātā personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, tā lietošana nav jāpieprasa.

Savukārt alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekme nav pamats mutes un deguna aizsega nelietošanai.

Tāpat arī nav zinātniska pamatojuma uzskatam, ka mutes un deguna aizsega lietošana var pasliktināt veselības stāvokli cilvēkiem ar elpceļu, sirds asinsvadu slimībām vai citām hroniskām slimībām, uzsver VM.

Ja persona nevar lietot medicīnisko vai nemedicīnisko sejas masku, ir iespēja izmantot arī sejas vairogu. Sejas vairogus var izmantot arī personas ar runas traucējumiem, skaidroja VM.

Tāpat mutes un deguna aizsegu drīkst nelietot persona, kas ir slimojusi ar Covid-19 un izveseļojusies. Nav precīzu pierādījumu, cik noturīga ir imunitāte pēc Covid-19 pārslimošanas, bet aplēses liecina, ka sešu mēnešu laikā pēc pārslimota Covid-19 atkārtoti inficēties ar SARS-COV-2 praktiski nav iespējams, apgalvo VM.

Ņemot vērā minēto, tiek noteikts, ka, ja persona, uzrādot antivielu laboratoriskās izmeklēšanas rezultātus un izrakstu no pacienta slimības vēstures, var pierādīt, ka ir pārslimojusi Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā un šo faktu apliecina ārsta izsniegta izziņa, var nelietot mutes un deguna aizsegu.

VM papildināja noteikumus ar punktu, kas nosaka, ka mutes un deguna aizsegi jālieto arī taksometrā vai vieglajā automobilī, ar kuru veic pasažieru komercpārvadājumus. Sejas aizsegs jāizmanto gan vadītājiem, kuri nav nodalīti ar barjeru no pasažiera, gan pasažieriem.

Taksometros un vieglajos automobiļos, ar kuriem veic pasažieru komercpārvadājumus, tāpat kā sabiedriskajos transportlīdzekļos ir liela pasažieru apmaiņa un ierobežotas iespējas distancēties, kas rada paaugstinātus saslimšanas riskus gan transportlīdzekļa vadītājam, gan pasažieriem. Šajā ziņā pasažieru komercpārvadājumi ar taksometru un vieglo automobili ir pielīdzināmi sabiedriskā transporta pārvadājumiem, pamato VM.

Tāpat arī noteikumos tiek veikts precizējums, nosakot to, ka mutes un deguna aizsegus sabiedriskās vietās: tirdzniecības vietās, muzejos, izstādēs un tamlīdzīgi, lieto telpās, bet to lietošana nav obligāta ārā.

Savukārt attiecībā uz publiskiem pasākumiem, kas tiek organizēti muzejos, bibliotēkās, kultūras centros, izstāžu zālēs, brīvdabas estrādēs, teātru ēkās, koncertzālēs, kinoteātros, kongresu un konferenču centros un ar minētajām vietām saistītajās ārtelpās, noteikumu projektā paredzēts nosacījums, ka, ja pasākuma laikā apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās, mutes un deguna aizsegs nav jālieto. Ejot uz sēdvietu vai atstājot sēdvietu, persona ievēro divu metru distancēšanās nosacījumus.

Ņemot vērā, ka sabiedrībai ir neskaidrības par to, kas var tikt izmantots kā mutes un deguna aizsegs, ir nepieciešams precizēt noteikumus Nr.360, norādot, ka par mutes un deguna aizsegu var lietot tikai medicīniskās, nemedicīniskās sejas maskas vai sejas vairogus, skaidroja VM.

To VM pamato ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām, kurās ir minēti nosacījumi, kam ir jāatbilst mutes un deguna aizsegam. Tam jābūt tādam, kas cieši pieguļ sejai, kuru var viegli nomainīt, ja tas ir piesārņots vai kļuvis netīrs, nepiesārņojot rokas, aizsegam jābūt izgatavotam no tāda materiāla, ko var mazgāt 60 grādu temperatūrā, lai iznīcinātu iespējamo piesārņojumu ar mikroorganismiem, kā arī tam ir jānodrošina pietiekama elpošanas ceļu pilienu aizture, tajā pat laikā nodrošinot brīvu elpošanu. Pilnībā šādiem nosacījumiem atbilst medicīniskās sejas maskas, kas ir sertificētas.

Valdība šodien precizēja arī vairākas citas normas, tai skaitā nosakot, ka personas, kuras Latvijā ieradušās uz bērēm (arī, lai tās organizētu) šajā laikā var neievērot pašizolāciju. Vienlaikus ir jāvalkā sejas maska, jāizvairās no cieša kontakta ar citiem un nedrīkst apmeklēt bēru mielastu. Ārpus bēru apmeklējuma ir jāievēro pašizolācija, norādīja VM.

Tāpat precizēts, ka pašizolāciju var neievērot transplantoloģijas speciālisti, kas šķērso Latvijas robežu, lai operatīvi paņemtu un nogādātu ārstniecības iestādē nepieciešamo transplantantu, un speciālisti (ES pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji), kuri Latvijā ir ieradušies pēc klīnisko universitāšu slimnīcu uzaicinājuma, lai sniegtu akūti nepieciešamas konsultācijas.

Par sejas masku aizstāšanu ar šallēm un lakatiņiem, un, kāpēc tas nav efektīvi, portāls "Delfi" jau rakstīja, to ir iespējams izlasīt šeit.

Jau ziņots, ka, sākot no sestdienas, 17. oktobra, spēkā stājušies stingrāki piesardzības pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai, kā arī no 14. oktobra obligāta mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskās vietās, piemēram, veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!