Foto: Shutterstock

Pieaugot Covid-19 saslimstībai atsevišķās valstīs, turpmāk pašizolācija būs jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā astoņām Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, tostarp Zviedrijas, Luksemburgas, Sanmarīno, Portugāles, Rumānijas, Bulgārijas, Horvātijas un Čehijas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Lielbritānija vairs neatrodas bīstamo valstu sarakstā.

14 dienu pašizolācija jāievēro arī, atgriežoties no Serbijas, Melnkalnes, Krievijas un Baltkrievijas, kā arī citām pasaules valstīm, kas nav SPKC sarakstā.

Ja atrodies pašizolācijā un valstij, no kuras atgriezies, saslimstības rādītājs vairs nepārsniedz 16, tad pašizolāciju drīkst pārtraukt.

Latvijā saslimstības intensitāte ir 2,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. No visām EEZ un ES valstīm visaugstākā saslimstībā joprojām reģistrēta Zviedrijā, kur tā mērāma 103,4 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. Otrā augstākā saslimstība ES un EEZ dalībvalstu vidū ir Luksemburgā, kur tā pieaugusi līdz 90,7 gadījumiem. Trešajā vietā patlaban atrodas Portugāle, kur saslimstība mērāma 47,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Neviens Covid-19 pacients patlaban nav reģistrēts tikai pundurvalstīs Andorā un Vatikānā.

Pašizolācija nav jāievēro cilvēkiem, kuri ieradušies no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 16. Rēķinot gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem, ir iespējams objektīvi salīdzināt dažādu valstu rādītājus, neskatoties uz atšķirībām iedzīvotāju kopskaitā, norāda speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!