Foto: LETA
Uz piektdienu, 9. oktobri, Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars Latvijā ir sasniedzis 3% atzīmi, medijus piektdien informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Raksturojot šībrīža epidemioloģisko situāciju valstī un pēdējo dienu rādītājus, kas pārsniedz 100 konstatētos Covid-19 saslimšanas gadījumus vienā dienā, Perevoščikovs norādīja, ka "situācija Latvijā pasliktinās". Iepriekš viņš jau bija uzsvēris, ka saslimšanas kāpums Latvijā ir viens no straujākajiem Eiropas Savienībā, pārsniedzot 175% kāpumu nedēļas laikā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, arī pozitīvo testu īpatsvars ir pieaudzis, jo pagājušajā nedēļā šis rādītājs bija 1,8%. Savukārt šonedēļ, ceturtdien, šis rādītājs jau bija pakāpies līdz 2,5%.

"Rādītājs liecina, cik liels īpatsvars ir ar cilvēkiem, kuriem atklāta infekcija," skaidroja epidemiologs. "Tas arī liecina par situācijas pasliktināšanos."

Šonedēļ iezīmējās vairāki saslimšanas gadījumi uzņēmumā Kolkas novadā, kur jau pagājušajā nedēļā epidemiologiem bija zināmi daži inficēšanās gadījumi. "Uz vakardienu, no 90 apsekotiem darbiniekiem, ar siekalu testu pielietošanu, [..] konstatēts, ka vismaz 30 cilvēki konstatēta Covid-19," atklāja Perevoščikovs.

Tas liecina, ka infekcija turpināja kādu laiku izplatīties konkrētajā uzņēmumā, skaidroja epidemiologs.

Jau ziņots, ka iepriekš Covid-19 saslimšana atklāta arī gaļas pārstrādes uzņēmumā "Forevers" Rīgā, uzņēmumā "Kuldīgas tekstils", metālapstrādes uzņēmumā Olainē.

"Tas norāda, cik nozīmīga ir darba devēja loma, lai palīdzētu darbiniekiem novērst iespējamu infekcijas izplatīšanos kolektīvā," uzsvēra Perevoščikovs.

Tāpat Perevoščikovs atklāja, ka epidemiologiem notiek intensīvs darbs ar divām skolām, kas ir kā piemērs, cik strauji infekcija var izplatīties izglītības iestāžu darbinieku un skolēnu vidū.

Vienā gadījumā skolotāji bijuši ekskursijā un braukuši vienā autobusā. Šajā gadījumā veikti 42 testi, no kuriem vismaz 20 bijuši pozitīvi, atklāja Perevoščikovs.

Otrā gadījumā inficēts bērns turpināja zināmu laiku apmeklēt skolu, līdz ar to inficējās citi bērni un personāls. Bērnam nebija izteikti simptomi, skaidroja Perevoščikovs.

"Sliktākais šajā situācija ir, ka bērni piedalījās interešu izglītības pulciņos un sporta pasākumos, kas nav tieši saistīti ar šo skolu, kur jau ir zināmi sekundārie gadījumi šī pulciņa dalībniekiem, kuri apmeklē citu skolu," situāciju raksturoja Perevoščikovs.

Viņš uzsvēra, ka tipiskas plašas slimības izplatīšanās ir darba vietās un izglītības iestādēs.

Jau ziņots, ka piektdien par plašu inficēšanos pedagogu vidū paziņoja Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā, kā arī, inficējoties vairākiem skolēniem un pedagogiem, attālināti mācīsies Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 5.-12. klases.

Vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī apstiprināts līdz šim lielākais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits diennaktī - 137.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!