Foto: AFP/Scanpix/LETA
Covid-19 izdara bojājumus un atstāj pēdas. Tās jūt vēl arī tad, kad vīruss pametis ķermeni. Par to pārliecinājusies Rēzeknes slimnīcas bērnu ķirurģe Veronika Smolko (72). Kā jau medijos izskanējis, jaunā koronovīrusa izraisīto saslimšanu atklāja viņai un vēlāk arī viņas vīram, traumatologam Ivanam Smolko, kurš slimnīcas ēkā nomā privātprakses telpas. Pēc Veronikas teiktā, viņiem pēdējās divas analīzes vairs neuzrāda Covid-19, un vīrs piektdien no slimnīcas izrakstīts. Tomēr šis stāsts nav noslēdzies, beigas tam vēl gaidāmas.

Rēzeknes slimnīca ir vērsusies Valsts policijā ar lūgumu pārbaudīt, vai Ivans Smolko nav pārkāpis pašizolācijas noteikumus. Par iespējamo karantīnas neievērošanu policija ir uzsākusi administratīvo lietvedību un šobrīd skaidro notikušā apstākļus, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Lāsma Kursīte.

Smolko par to ir pārsteigti, jo uzskata, ka neko nav pārkāpuši un tieši rīkojušies piesardzīgi, jo savu rīcību saskaņojuši ar slimnīcas veselības aprūpes vadītāju. "Mēs taču abi esam ārsti, saprotam, ka nekur nedrīkstam braukt, nekur nedrīkstam (bez pieteikšanās – red.) ierasties," saka Veronika Smolko.

Viņas ģimenes Covid-19 saslimšanas stāsts pirms pusotras nedēļas izskanēja Latvijas Radio analītiskajā raidījumā "Atvērtie faili". Sabiedriskā medija žurnālistu secinājums: šis stāsts liecina, ka reģionālās slimnīcas Covid-19 pacientiem nav gatavas. Pēc šī raidījuma pēc savas iniciatīvas Smolko gadījumam pievērsās Veselības inspekcija, taču nekādas problēmas ārstniecības iestāžu rīcībā neatklāja un lietu neuzsāka, uzzināja "Delfi".

Nākamajā nedēļā pēc raidījuma atsevišķos medijos parādījās ziņa, ka Rēzeknes slimnīca saistībā ar Ivana Smolko rīcību vērsusies policijā. Kādi ir slimnīcas un ģimenes argumenti, skaidroja portāls "Delfi".

Analīzes – nedēļa no pieteikšanas līdz rezultātiem

Kopš Veronikas Smolko saslimšanas pagājis tieši mēnesis, un, lai arī viņa uzskatāma par atveseļojušos (divi analīžu testi bijuši negatīvi), telefonsarunas laikā pēc ilgākas runāšanas viņu sāk mocīt klepus. Vīrusu Veronika sauc par viltīgu, jo cilvēka veselības stāvoklis var pēkšņi strauji pasliktināties.

Kā vēstīja Latvijas Radio, Smolko pirmās saslimšanas pazīmes pamanīja 19. marta pēcpusdienā. Pa dienu viņai kā bērnu ķirurģei bijusi pieņemšana slimnīcā. Kā viņa inficējusies, nav zināms.

Sākot ar 20. martu, ne Veronika, ne viņas vīrs uz darbu vairs neesot gājuši, pašizolējušies mājās.

Apzinoties Covid-19 iespējamību, jau nākamajā dienā pēc pirmajiem simptomiem, 20. martā "ilgi zvanīju, kamēr sazvanīju 8303, lai pieteiktu analīzes (uz Covid-19)," stāsta Smolko. Kā viņa stāstīja arī Latvijas Radio, bija drudzis, nespēks, "superjutīga" āda un līdzīgi kā gripas gadījumā ļoti sāpējuši muskuļi. Temperatūra bijusi neliela – 37,3 grādi, klepus tobrīd nebija.

Pēc pāris dienām palicis daudz labāk, pat licies, ka varbūt trauksme par Covid-19 bijusi lieka un ka varbūt īstenībā mugura sāpējusi saistībā ar citām veselības problēmām. Sauss, kairinošs klepus parādījies ap ceturto dienu.

20. martā pieteiktās analīzes paņemtas mājās 23. martā ap pulksten 20 vakarā, savukārt atbildi, ka tās ir Covid-19 pozitīvas, Smolko no ģimenes ārstes saņēmusi vien 26. martā. "Visu šo nedēļu (līdz analīžu rezultātiem - red.) es biju gulējusi mājās, nekur negāju, bet vienalga – kāds kontakts jau ar mani bija mazmeitiņai, māsai, vīram. Es jau arī nezināju, vai tas ir Covid-19," portālam "Delfi" saka Smolko. Dienā, kad viņai ņēma analīzes, citiem ģimenes locekļiem – viņas kontaktpersonām – tās neņēma, tikai aptuveni pēc divām nedēļām.

Visi ģimenes locekļi ievērojuši pašizolāciju mājās. Te gan jānorāda, pēc Smolko stāstītā, policija ieradusies pārbaudīt, vai tiek ievērota karantīna, arī pēc tam, kad viņai bija divi negatīvi Covid-19 testi.

Vīrs saslima vēl smagāk

Pirms viņam veica analīzes saslimšanas simptomi parādījās arī Veronikas Smolko vīram. Naktī uz 4. aprīli viņa ievērojusi, ka vīrs pamatīgi klepo, un, lai gan temperatūra nebija paaugstināta, viņš "grūti elpoja". Nolēmuši pavērot, kā būs brīvdienās. Pirmdien, 6. aprīlī, Smolko zvanīja no Centrālās laboratorijas, sacīja, ka visiem, kuri kontaktējušies, todien jānodod analīzes. Kā vēstīja Latvijas Radio, Veronikai bija jāveic atkārtotas analīzes. Pēcāk atklājās, ka pozitīvs Covid-19 tests no mājiniekiem bija tikai vīram.

Taču pirms brauciena nodot analīzes bažās par vīra veselību Veronika piezvanījusi uz Rēzeknes slimnīcu. "Man pat, godīgi sakot, kā ārstam nav mājās fonendoskopa (instruments plaušu "izklausīšanai"). Un tad, kad es redzēju, ka manam vīram pieaug nespēks, ka viņš saklāj gultu un elš, es zvanīju uz Rēzeknes slimnīcu Inesei Driķei," viņa saka portālam "Delfi".

Kā liecina informācija slimnīcas mājas lapā, Driķe ir Rēzeknes slimnīcas veselības aprūpes vadītāja. "Viņa (saka): "labi, kad nodosiet analīzes, tad piebrauciet pie Rēzeknes slimnīcas, bet ne pie centrālās ieejas, bet no pagalma puses, kur ir saimnieciskās durvis, un tur stāvat un tad zvanāt man". Tā mēs arī izdarījām – piebraucām, mūs izkomandēja, lai vīrs izkāpj no mašīnas, pieiet pie durvīm un stāv. Atnāks rentgena laborants un tad pagrabstāvā, kur ir veca rentgena iekārta, nofotografēs," stāsta Smolko.

Tā arī noticis: ieradusies atbilstoši ģērbusies laborante – uz sejas maska, galvā cepure, mugurā halāts, rokās cimdi. Vīram veikts rentgena izmeklējums un viņš devies atpakaļ uz mašīnu."Zvanu, ko mums tagad darīt. "Braucat projām!"" – tā stāsta Smolko. Pēc viņas teiktā, nekādu ārsta konsultāciju vīrs neesot saņēmis. Pēc pusotra kilometra brauciena sekojis zvans no slimnīcas, lai brauc atpakaļ, jo jātaisa datortomogrāfijas izmeklējums. Kad tas veikts, slimnīcā teikuši, lai braucot mājās un ka par rezultātiem došot ziņu.

Mājās datorā Smolko pati apmeklējusi medicīniskās diagnostikas informācijas sistēmas "Datamed" lapu un aplūkojusi vīra rentgena izmeklējuma aprakstu, kurā bija vēstīts par abpusēju pneimoniju. Latvijas Radio viņa sacīja, ka pneimonija bija "Covid-19 tipa, ka bojā sīkās alveolas."

Smolko zvanījusi Rēzeknes slimnīcas dežūrārstei un jautājusi, kā tālāk rīkoties. Viņai atbildēts, ka sazināšoties ar Latvijas Infektoloģijas centru (LIC), taču tur slimnīcas pārstāvei kāds atbildējis: lai uzņemtu, jābūt Covid-19 pozitīvām analīzēm. Smolko gan atzīst, ka šie vārdi ir tikai cita cilvēka teiktā pārstāstītais. Pašā iestādē portālam "Delfi" teica, ka tā nevarētu būt, jo uzņemot visus, kam stacionēšana nepieciešama. Covid-19 aizdomu gadījumā hospitalizāciju organizē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

"Veselu diennakti gaidījām atbildi (analīžu rezultātus – red.), tā atnāca (pozitīvs tests) 7. aprīlī ap pulksten 17. Zvanīju uz laboratoriju. Viņam jau pieauga elpošanas nepietiekamība un arī spiediens sāka svārstīties, virs 200 uzskrēja. Es nezināju, ko darīt. Tāpēc, ka sastrēgums plaušās, tāpēc, acīmredzot, pieauga nepietiekamība. Zvanīju infektoloģei. Viņa: saucat "ātros," ieliks Rēzeknes slimnīcā," stāsta Smolko.

Tā arī viņa rīkojusies, un vīru neatliekamās palīdzības brigāde nogādāja Rēzeknes slimnīcā. Viņu ievietoja infekcijas slimību nodaļā, izolēja atsevišķā palātā. Nākamajā dienā viņš pārvests uz LIC, kur turpināja ārstēties.

Smolko ģimenei ir ziņas, ka Covid-19 tests pozitīvs ir arī Ivana Smolko prakses medmāsai.

Par kādiem pārkāpumiem vērsās policijā

"Smolko ģimene vairākkārt ignorēja valstī noteiktos pašizolācijas ierobežojumus, par ko tika informēta Valsts policija. Tika ierosināta administratīvā lieta," tā pārkāpumus, par kuriem Rēzeknes slimnīca nesen vērsusies policijā, ieskicē slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Laura Sondore-Strode.

No slimnīcas sniegtajām rakstiskajām atbildēm portālam "Delfi" izriet, ka viens no pieminētajiem pārkāpumiem notika 6. aprīlī, kad Ivans Smolko ieradās slimnīcā veikt plaušu rentgena izmeklējumu.

"6. aprīlī Smolko ģimene, ignorējot noteiktos ierobežojumus, nesazinoties nedz ar ģimenes ārstu, nedz ar NMPD (Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu – red.), ieradās slimnīcā ar mērķi veikt plaušu rentgenu. Slimnīcā, par spīti Smolko ģimenes vieglprātīgajai rīcībai, ievērojot visstingrākos drošības pasākumus, veica nepieciešamos izmeklējumus un analīzes, pēc kā Ivans Smolko atteicās no stacionēšanas," norādīja Sondore-Strode.

Par šādiem apgalvojumiem Veronika Smolko ir pārsteigta, sakot, ka vizīti slimnīcā taču viņiem noorganizēja. Turklāt slimnīcā viņas vīram neesot piedāvāta stacionēšanās iespēja. Kādēļ tādas pretrunas, viņai neesot atbildes. Smolko vien nosaka: "Es slimnīcā no 1973. gada strādāju. Vīrs arī no 1975... Es tiešām nesaprotu..."

Smolko vēstītais gan portālam "Delfi", gan arī iepriekš Latvijas Radio, rosina jautājumus par to, kā slimnīcā tiek organizēts darbs. "Rēzeknes slimnīcas valde, reaģējot uz sabiedrībā plašu rezonansi izraisījušo Rēzeknes slimnīcas bērnu ķirurga Veronikas Smolko dažādos masu medijos komentēto, informē, ka speciālistes rīcība un izteikumi ir pilnīgi nepamatoti," tā uzsver Sondore-Strode.

Pēc Smolko rīcībā esošās informācijas, otra epizode, proti, otrs iespējamais karantīnas pārkāpums, par ko ierosināta administratīvā lieta, notika 21. martā. Tad viņas vīrs esot devies uz tirgu nopirkt lauku pienu. Veronika uzsver – tas notika laikā, kad viņai pat vēl nebija veikts Covid-19 tests, līdz ar to tobrīd nevarēja būt apstiprināta diagnoze. Veselības ministrijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka tādos apstākļos nav saskatāmi karantīnas pārkāpumi.

Kādēļ tik saasināta situācija tagad izvērtusies Rēzeknes slimnīcā starp šiem diviem Covid-19 pacientiem – ar slimnīcu saistītiem ārstiem – un slimnīcas administrāciju, to portālam "Delfi" neizdevās noskaidrot. Varam atspoguļot vien katras puses stāstīto, piemēram, par 6. aprīļa notikumiem. Visticamāk, Smolko stāstā nozīme ir tam, ka viņa strādā slimnīcā un tādēļ viņai bija iespēja konsultēties par tālāko iespējamo rīcību ar saviem kolēģiem, kas arī snieguši padomus.

Taču, kā ir jārīkojas? Veselības ministrijā norāda: ja pacientam ir tik slikti, ka nepieciešama stacionēšana slimnīcā, tad bija jāzvana NMPD. Citās situācijās jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Vēl ir arī vienotais bezmaksas tālrunis 8345, kas palīdz rast atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par Covid-19.

Slimnīcas pārstāve Sondore-Strode portālu "Delfi" informēja, ka mājas karantīnā šobrīd atrodas divi Rēzeknes slimnīcas darbinieki, kuriem diagnosticēta Covid-19 saslimšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!