Foto: LETA

Aizvadītajā diennaktī veikti 1946 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, un infekcija apstiprināta 27 cilvēkiem, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Latvijā kopā veikti 87 377 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 997 personām. Kopumā Latvijā reģistrēti 662 no Covid-19 izveseļojušies cilvēki un 19 – miruši.

Pēdējās diennakts laikā nav stacionēti pacienti. Kopā stacionāros ārstējas 25 pacienti: 22 pacienti ar vidēji smagu, trīs pacienti ar smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāra izrakstīti 126 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni", Mārsnēnu pagastā, Priekuļu novadā, piektdien konstatēts Covid-19 infekcijas slimības uzliesmojums, portālam "Delfi" apstiprināja Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone.

Ap pulksten 18 apstiprināts Covid-19 kopumā 17 iemītniekiem un četriem medpersonāla darbiniekiem.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija. Valdība ceturtdien, 7. maijā, lēmusi pagarināt to līdz 9. jūnijam ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā. Vienlaikus lemts par virknes ierobežojumu mazināšanu laikā no 12. maija.

Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, no 18. marta īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, vairs neizdalot specifisku valstu grupu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

25. martā, SPKC epidemiologi, veicot reģistrēto Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, konstatējuši, ka pieci saslimušie nevar norādīt, ka bijuši ārzemēs vai viņiem ir bijis kontakts ar apstiprinātu Covid-19 saslimušo vai personu, kura bijusi ārzemēs. Līdz ar to nav nosakāma epidemioloģiskā ķēde, kas nozīmē, ka Latvijā tiek konstatēti pirmie Covid-19 gadījumi, kas saistīti ar vietējo jaunā koronavīrusa transmisiju sabiedrībā. Šie reģistrētie saslimšanas gadījumi konstatēti Rīgā. Vīrusa transmisija sabiedrībā novērota vairākās Eiropas Savienības valstīs, t. sk. Lietuvā un Igaunijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!