Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pēdējā diennaktī veikti 4759 Covid-19 testi, reģistrēti 148 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī viens nāves gadījums, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Mirušais bija vecuma grupā no 30 līdz 35 gadiem.

Preses konferencē piektdienas pēcpusdienā SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs skaidroja, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, mirušajam cilvēkam nav bijušas citas zināmas blakus slimības.

Viņš norādīja, ka Covid-19 infekcija arī veseliem cilvēkiem var beigties ar smagāku klīnisko norisi.

Sākumā saslimušajai bija vieglāki simptomi, vēlāk stāvoklis pasliktinājās un bija grūti ar šo cilvēku kontaktēties, atklāja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka Latvijā kopā veikti 382 949 izmeklējumi, saslimušas 3204 personas un 1329 izveseļojušās, 42 mirušas.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī sasniedzis 3,1%, norāda SPKC.

Nedēļas sākumā Perevoščikovs skaidroja, ka triju nedēļu laikā pozitīvo testu skaits Latvijā pieaudzis no 0,2% līdz 2,2%. Novērots arī tas, ka inficēto skaits pieaudzis septiņas reizes.
Pavasarī eksperti norādīja, ka kritisks rādītājs ir 3% pozitīvu testu, taču tagad Eiropas Savienības eksperti ir vienojušies par robežrādītāju 4%.

"Ja četri vai vairāk procenti no visiem testiem ir pozitīvi, tad var uzskatīt, ka slimība izplatās sabiedrībā diezgan plaši," norādīja Perevoščikovs. Pagājušajā nedēļā Latvijā šis rādītājs bija 2,2%.

Aizvadītajā diennaktī stacionēti vēl seši Covid-19 pacienti, vēsta Nacionālais veselības dienests (NVD).

Kā liecina NVD informācija, kopā stacionāros ārstējas 63 pacienti: 54 ar vidēji smagu slimības gaitu, deviņi ar smagu slimības gaitu.

Kopumā no stacionāra izrakstīti 277 pacienti.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā tika izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!