Foto: LETA

Ja Covid-19 saslimstība Latvijā vēl vairāk palielinātos, vēl vairāk pakalpojumu varētu būt pieejami ar digitālajiem Covid-19 sertifikātiem, otrdien, 28. septembrī, valdības sēdē pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ja situācija turpinās būtiski pasliktināties, slimnīcu situācija kļūs nepanesama, skaidrs, ka pakalpojumi varētu virzīties uz "zaļo" zonu un "sarkanajā" būs vēl kādi ierobežojumi, viņš pieļāva.

Rezumējot sēdē komentēto, Pavļuts uzsvēra, ka situācijas uzlabošanai liela nozīme ir kontrolei un paškontrolei. Tāpat Pavļuts teica, ka uz sejas maskām nav jālūkojas kā uz valdības speciāli noteiktu noteikumu, nosaucot to par "bubuli".

Pavļuts norādīja, ka šobrīd ar šo rudens regulējuma paketi, kas tika otrdien prezentēta valdībā, Ministru kabineta ietvaros tiek risināts tas, kas nebija atrisināts Saeimā.

Sēdē raisoties diskusijai par regulējumu, ko darīt darba devējam, ja pēc pārejas perioda beigām ir darbinieki, kuri nevēlas vakcinēties, viņš sacīja, ka darba tiesiskie jautājumi risināmi esošās likumdošanas ietvaros, tāpēc mērķtiecīgi iestrādāts trīs nedēļu pārejas posms, lai varētu pievienot kādus papildinājumus un precizējumus.

Pavļuts pauda, ka praktiskie nozaru jautājumi primāri jārisina nozarēs: ja tas prasa kādus kabineta lēmumus, tad jānāk ar tiem uz kabinetu.

Jau ziņots, ka valdība otrdien pieņēma jaunus epidemioloģisko drošības prasību noteikumus, paredzot vairumu pakalpojumu nodrošināt tikai personām ar Covid-19 sertifikātu, tāpat regulējumā atrunātas darba devēja tiesības pieprasīt darbiniekam uzrādīt Covid-19 sertifikātu un no 15. novembra paredzēta arī Covid-19 sertifikāta prasība medicīnas, izglītības un sociālās aprūpes jomā strādājošajiem.

Tā saucamajā "zaļajā" zonā ir tie pakalpojumi, kas tiek sniegti epidemioloģiski drošā vidē - personām, kas var uzrādīt Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu.

Kā lēma valdība, noteikumos ir paredzēts, ka visi pakalpojumi, pasākumi un citas aktivitātes iekštelpās, izņemot pirmās nepieciešamības pakalpojumus, kur vien iespējams, tiek organizēti epidemioloģiski daļēji drošajā vidē, proti, tos sniegs un varēs saņemt pret Covid-19 vakcinētas, pārslimojušas personas, un personas ar negatīvu Covid-19 testu, uzrādot attiecīgo sertifikātu. Pakalpojumus varēs saņemt arī šīs personas pavadošie bērni līdz 12 gadu vecumam. Tāpat iespējams pasākumus organizēt epidemioloģiski drošajā vidē, proti, tikai vakcinētām un pārslimojušām personām.

Šīs prasības attieksies uz visplašāko pakalpojumu jomu tvērumu, tai skaitā tirdzniecības izstāžu, sporta, kultūras, izklaides un atrakciju, skaistumkopšanas, labsajūtas, finanšu, apsardzes, remonta un citām jomām.

No valdības lemtā izriet, ka bez Covid-19 sertifikāta klātienē varēs saņemt tādus pakalpojumus, ja tos nav iespējams sniegt attālināti un pakalpojuma sniegšana attālināti rada risku cilvēka pamattiesību nodrošināšanai. Tā saucamā "sarkanā" zona ir pakalpojumiem, kuros nav nepieciešams uzrādīt vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas apliecinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!