Foto: LETA

Jau otro nedēļu visa Latvijā novērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati par pagājušo nedēļu.

Pagājušās nedēļas pieaugums pret iepriekšējo nedēļu ir 6,4%. Vidēji dienā tika atklāti 538 jauni gadījumi. Saslimstības pieaugums novērojams visos Latvijas reģionos.

Jau vairākas nedēļas saglabājas stacionēto pacientu pieaugums, iepriekšējās nedēļas laikā tika stacionēts vidēji 61 pacients dienā.

Vērtējot iepriekšējās divas nedēļas, saslimstības rādītāji ar augošu tendenci novērojami gandrīz visās vecuma grupās, taču arī vērojams samazinājums 70+ vecuma grupā. Vērojot saslimstības rādītājus 65+ vecuma grupā, var redzēt to mazināšanos, kur viens no iemesliem noteikti minams arī vakcinācijas ieguvums papildus citiem profilakses pasākumiem, norāda SPKC.

Turpina saglabāties saslimstības pieaugums vecuma grupās 10-19 gadi un 20-29 gadi, pēdējo divu nedēļu laikā pieaugums vērojams arī 40-65 gadus veciem cilvēkiem.

Skatoties konkrētāk pa bērnu vecuma grupām, saslimstība saglabājas vislielākā 15-19 gadus veciem jauniešiem, bet bērniem līdz 5 gadu vecumam tā ir vismazākā.

Nedaudz samazinājies Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R), kas šobrīd sastāda 1,01 (nedēļu iepriekš 1,18), taču tas joprojām liecina par infekcijas slimības izplatības pieaugumu, pārkāpjot robežu "1".

SPKC aicina īpaši rūpīgi ievērot roku higiēnu, pareizi lietot sejas masku (nosedzot degunu un zodu), iespēju robežās strādāt attālināti, bet ja tas nav iespējams, tad nedoties uz darbu un publiskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru). Tāpat ikviens var ievērot vienu no Covid-19 profilakses pasākumiem – telpu vēdināšanu.

Īpaši svarīgi telpu vēdināšana ir mājsaimniecībās, kur uzturas vairāki ģimenes locekļi, kā arī darbavietās un izglītības iestādēs, kur mācību process notiek klātienē.

Jau vēstīts, ka pagājušajā diennaktī atklāti 202 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi, bet reģistrēti trīs mirušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!