Foto: LETA

Saslimstības ar Covid-19 samazinājums Latvijā šobrīd ir lēns, bet stabils, preses konferencē pēc Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes ārkārtas kopsēdes otrdien medijiem atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

"Galvenais, ka ir stabils," uzsvēra epidemiologs.

Ilgāk nekā nedēļu ir novērota saslimstības stabilizācija Latvijā, ko SPKC vērtē, septiņu dienu periodu salīdzinot ar iepriekšējām septiņām dienām.

Skaidrojot, ko nozīmē iepriekš atklātais kumulatīvais rādītājs 200 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju 14 dienu laikā, kuru sasniedzot Latvijā varētu domāt par ierobežojumu mīkstināšanu, Perevoščikovs norādīja: "Parastos ciparos tas nozīmē, ka atklāti 270 jauni gadījumi dienā." Šobrīd SPKC strādā vidēji ar 750 gadījumiem dienā, bet Ziemassvētkos un Jaunajā gadā tika reģistrēti ap 1000 gadījumiem dienā, papildināja epidemiologs.

Ja Latvija sasniegtu rādītāju, kad dienā ir reģistrēti ap 270 saslimšanas gadījumiem, tad ar esošo kapacitāti būtu iespējams no epidemioloģiskā viedokļa to pārvaldīt, rūpīgāk izsekot infekcijas izplatīšanās ceļus, neļaut tai izplatīties, skaidroja Perevoščikovs.

"270 gadījumi dienā nenozīmē, ka jau būs sasniegts kaut kas ļoti, ļoti labs, ka mēs varētu svinēt uzvaru pār šo infekciju. Tas nozīmē, ka vēl būs 40 gadījumi dienā, kad pacienti būs stacionēti," norādīja epidemiologs, piebilstot, ka tad slimnīcas varētu labāk pārvaldīt esošo situāciju.

Kā skaidroja Perevoščikovs, ja tāda samazinājuma tendence turpināsies, tad Latvija varētu sasniegt vēlamo rādītāju laikā no 23. līdz 28. februārim, bet "tas ir diezgan optimistisks scenārijs". Ja gadījumā tomēr būs dienas vai nedēļas, kad saslimstības samazinājuma tendence apstāsies, tad šis laiks būs ilgāks, tāpat, ja saslimstība vēl straujāk samazināsies, tad uzlabojums varētu tikt sasniegts arī ātrāk.

Ņemot vērā jauno Covid-19 paveidu izplatīšanos Eiropā, ja Latvijā saslimstības rādītāji būtu zemi, arī jauna paveida izplatība būtu vienkāršāk ierobežojama, skaidroja epidemiologs.

"Ļoti svarīgi samazināt saslimstību, jo, pat pieaugot saslimstībai ar jauno celmu, mēs būsim gatavi labāk pārvaldīt situāciju," piebilda Perevoščikovs.

Pēdējā diennaktī veikti 12 552 Covid-19 testi, reģistrēti 693 jauni saslimšanas gadījumi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. Otrdien, 12. janvārī, Latvijā ir saņemta šīs vakcīnas pirmā krava ar 1200 vakcīnām.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!