Foto: Shutterstock

Lai samazinātu Valsts policijas un Veselības inspekcijas administratīvo slogu, turpmāk Covid-19 saslimušo, kontaktpersonu un pašizolācijā esošu personu uzraudzībai piesaistīs ārpakalpojumu, otrdien valdības sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Mērogi gaidāmi lieli, kontaktpersonu skaits ir milzīgs," pauda ministrs, uzsverot, ka Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) jau ir pieredze ar zvanu centru un nu līdzīga prakse būs arī attiecībā uz karantīnā un pašizolācijā esošu cilvēku kontroli.

Plānots, ka līguma termiņš tiks slēgts uz vienu gadu (12 mēnešiem) ar iespēju to pārtraukt, mainoties epidemioloģiskai situācijai valstī.

Indikatīvi līdz gada beigām šim mērķim būtu nepieciešami 52 852 eiro, bet, lai šo pakalpojumu nodrošinātu arī nākamgad, tie būtu 3,5 miljoni eiro, taču Veselības ministrija plānotās izmaksas vēl saskaņos ar Finanšu ministriju.

Izvērtējot Veselības inspekcijas (VI) un Valsts policijas funkcijas Covid-19 inficēto personu, kontaktpersonu un pašizolācijā esošo personu telefonuzraudzībā, konstatēts, ka šīs institūcijas veic pēc satura līdzīgus uzraudzības un kontroles pienākumus, kas ir kvalificējams kā tehnisks darbs un kuru varētu veikt attiecīgi apmācīti zvanu centra operatori.

Informāciju par iespējamiem ierobežojumu pārkāpumiem un gadījumiem, kad inficētās personas, kontaktpersonas un pašizolācijā esošās personas nav sazvanāmas, tiks nodota Valsts policijas darbiniekiem, fakta konstatācijai un administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanai, kā arī lēmuma pieņemšanai par administratīvā soda piemērošanu.

Tādējādi kā risinājums Valsts policijas un Inspekcijas darbinieku administratīvā sloga samazinājumam un informācijas apmaiņas operativitātei, tiek rosināts piesaistīt ārpakalpojumu telefonuzraudzības tehniskai veikšanai un vienotas informācijas sistēmas izveidei datu ievadei, uzglabāšanai un operatīvai saņemšanai.

Pamatojoties uz normatīvo regulējumu, Covid-19 inficēto personu, kontaktpersonu un pašizolācijā esošu personu uzraudzību veic SPKC, VI un VP.

Jau vēstīts, ka Latvijā turpinās Covid-19 saslimstības pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!