Foto: LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas ļaus Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu uzrādīt kopā ar autovadītāja apliecību, kā arī studenta vai pensionāra apliecību, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Likuma grozījumus izstrādāja deputāti Mārtiņš Šteins (AP), Juris Pūce (AP), Raivis Dzintars (NA), Juris Jurašs (JKP) un Ainars Latkovskis (JV).

Spēkā esošais Covid-19 infekcijas pārvaldības likums nosaka, lai varētu atļaut izmantot izņēmumus no epidemioloģiskās drošības pasākumiem personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 infekciju, to pārslimojušas vai kurām veiktie Covid-19 testi ir negatīvi, šādām personām tiek izsniegti sadarbspējīgi sertifikāti, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu vai informāciju par veiktā testa rezultātu.

Personai, uzrādot minēto sadarbspējīgo sertifikātu, ir pienākums uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu.

Līdz ar to likumdevējs Covid-19 sertifikāta turētāja identitātes konstatēšanai ir noteicis tikai divus dokumentus, proti, pasi vai personas apliecību.

"Tomēr, lai paplašinātu dokumentu loku, ar kuru varētu identificēt sertifikāta turētāju un novērstu attiecīgas konflikta situācijas sertifikāta pārbaudes procesā, sabiedrībā ir izskanējis aicinājums lemt par attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos, tādējādi nosakot, ka sertifikāta turētāja identifikācijai var izmantot arī citus dokumentus, ar kuru palīdzību var identificēt personu, piemēram, transportlīdzekļa vadītāja apliecība, skolēna apliecību, studenta apliecību vai pensionāra apliecību vai izdienas pensijas saņēmēja apliecību," teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta autori atsaucas uz Iekšlietu ministrijas vērtējumu, proti, ka būtu paplašināms to dokumentu loks, ar ko persona, uzrādot Covid-19 sertifikātu, var apliecināt savu identitāti.

Tādējādi tika rosināts veikt grozījumus likumā, nosakot, ka personai, uzrādot minēto sadarbspējīgo sertifikātu, ir pienākums uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu, transportlīdzekļa vadītāja apliecību, skolēna apliecību, studenta apliecību vai pensionāra apliecību vai izdienas pensijas saņēmēja apliecību.

Minētās likuma izmaiņas vērtēs Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!