Foto: AFP/Scanpix/LETA

Covid-19 sertifikātu viltošanā iesaistītie ir līdzatbildīgi cilvēku nāvē, vērtējot situāciju, kad cilvēki iegūst Covid-19 sertifikātu par nenotikušu vakcināciju, atzīst veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ceturtdien preses konferencē ministrs atzina, ka jau šajā vasarā, kad sāka izplatīties tenkas par to, ka ir iespēja par naudu nokārtot nenotikušu vakcināciju, Veselības ministrija vērsās pie atbildīgajiem dienestiem, kas šai problēmai pievērsās.

Ministra ieskatā, situācija ar viltotiem Covid-19 sertifikātiem ir dramatiska. Viņš norādīja, ka mānīšanās ar iegūtu Covid-19 sertifikātu par nenotikušu vakcināciju nepasargā cilvēku no letāla iznākuma, turklāt visi, kas iesaistīti vakcinācijas fakta viltošanā, ir līdzatbildīgi cilvēka nāvē.

"Aicinu visus, kas zina par šādiem gadījumiem, ziņot. Mēģināsim nesodīt tos, kuri ziņos par šādā veidā iegūtu Covid-19 sertifikātu. Turpretī ārstniecības personālam, kas sniedz šādus pakalpojumus, nav vietas veselības aprūpē," uzsvēra Pavļuts.

Jau vēstīts, ka "ReTv" ziņu dienests noskaidroja, ka Vidzemes slimnīcā ārstējas vairāki pacienti, kuru slimības gaita noris smagākā formā, nekā tad, ja viņi tiešām būtu vakcinējušies.

Tāpēc mediķiem radušās aizdomas, vai pacienti vakcinācijas sertifikātu ir ieguvuši legāli. Viens pacients ar, iespējams, viltotu vakcinācijas sertifikātu arī gājis bojā. Kā vēstīja "ReTv", šobrīd Valsts policija (VP) notikušo izmeklē.

Vienlaikus Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Stradiņu slimnīcas pārstāvji portālam "Delfi" atzina, ka tās līdz šim nav vērsušās policijā ar aizdomām, ka ārstniecības iestādē nonākušam Covid-19 pacientam ir viltots vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

"Delfi" vasarā ziņoja, ka VP izmeklēšanā atklāja personu grupu, kura apmaiņā pret 200 līdz 400 eiro imitēja Covid-19 vakcinācijas faktu un aizpildīja datus, kas ļāva klientiem saņemt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu. 13. augustā VP priekšnieks Armands Ruks norādīja, ka VP lietvedībā atrodas trīs kriminālprocesi par vakcinācijas fakta viltošanu.

Šobrīd, kā portālam "Delfi" paskaidroja policijas pārstāve Simona Grāvīte, VP saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju un kukuļošanu Latvijā ir uzsākti vairāki kriminālprocesi, kuros notiek aktīva izmeklēšana, tajā skaitā aktīvi notiek izmeklēšana arī tajos kriminālprocesos, par kuriem iepriekš ziņots publiski.

"Tiek pārbaudīta arī informācija par citiem gadījumiem. Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašākus komentārus par šo sniegt nevaram. Vienlaikus tiek skaidrotas un apzinātas tās personas, kuras izmantojušas prettiesisku iespēju par naudu iegūt atzīmi par vakcināciju, faktiski nevakcinējoties un izmeklēšanas gaitā jau ir izkristalizējies ievērojams šādu personu loks," informēja Grāvīte.

VP atkārtoti aicina personas, kurām ir informācija par vakcinācijas fakta falsificēšanu, ziņot policijai. Tāpat pašas personas, kuras ir iesaistījušās šādās darbībās, policija aicina pašām labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem. Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības, atgādināja VP pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!