Foto: AFP/Scanpix/LETA
Nākotnē varētu tikt apsvērta Covid-19 siekalu testu mērķtiecīga veikšana riska grupām, kā arī izglītības iestādēs, sociālās aprūpes iestādēs, lielveikalos, proti, tur, kur notiek intensīvs kontakts ar cilvēkiem, pirmdien medijiem pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Mērķtiecīga testēšana būtu apsverama arī turpmāk, kā to dara arī citas pasaules valstis, skaidroja Perevoščikovs, norādot, ka šobrīd siekalu tests vēl ir pārbaudes stadijā, lai saprastu, kā tas darbojas.

Speciālists preses konferencē pēc pirmdienas valdības ārkārtas sēdes norādīja, ka vēl tiks vērtēts, vai būtu iespējas šo testu paplašināt un dot pieeju arī citur, tomēr viņš neuzskata, ka tas būtu jāizmanto kā primārais diagnostikas tests.

"Ja ir simptomi, labāk veikt klasisko testu, jo šis tests ir vairāk domāts, lai veiktu skrīningu un plašāku sabiedrības grupu apsekošanu," norādīja Perevoščikovs, atsevišķi izceļot riska grupas un vietas, kur notiek intensīvs kontakts ar cilvēkiem, piemēram, lielveikalos.

Šie testi ir aprobācijas stadijā, jo daudz kas ir atkarīgs no loģistikas un laboratorijas kapacitātes, uzsvēra Perevoščikovs.

"Ņemot vērā situāciju Daugavpilī, kur jau ilgu laiku turpinās lokāla izplatīšanās, sadarbībā ar Gulbja laboratoriju un pašvaldību turpināsim šo testēšanu," norādīja epidemiologs.

Tāpat viņš skaidroja, ka Kuldīgas gadījumā tas pierādīja savu efektivitāti – 1,1% no visiem veiktajiem testiem Kuldīgā bija pozitīvs. "Tie ir 28 pozitīvi testi", norādīja epidemiologs.

Šādu paraugu paņemt ir vienkāršāk un testa veikšanas metodika ir atvieglotāka, kas dod iespēju izmeklēt plašāku cilvēku skaitu. "Tas dod iespēju arī kolektīvos, kur ir kāda inficēta persona, diezgan ātri izmeklēt kontaktpersonas," siekalu testa priekšrocības aprakstīja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka no pirmdienas līdz trešdienai Kuldīgā bija iespēja veikt siekalu testus, kā arī sestdien – Daugavpilī.

Pagājušajā diennaktī Latvijā veikti 1748 Covid-19 testi un reģistrēti 40 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī viens nāves gadījums, vēsta SPKC.

Mirušais bija vecuma grupā no 70 līdz 75 gadiem.

Pēdējās diennakts laikā stacionēti trīs pacienti ar Covid-19. Kopā stacionāros ārstējas 28 pacienti – 24 ar vidēji smagu slimības gaitu, bet četri ar smagu slimības gaitu, un tie ir vecumā grupās no 45 līdz 70 gadiem.

Kopā no stacionāra izrakstīti 234 pacienti.

Kopā Latvijā reģistrēti 2126 saslimšanas gadījumi. Latvijā kopumā veikti 336 577 izmeklējumi, 1307 personas izveseļojušās un 39 mirušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!