Foto: DELFI

"Situācija joprojām ir saspringta un epidemioloģiski bīstama", raksturojot pašreizējo epidemioloģisko situāciju Latvijā, medijiem otrdien uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš atklāja, ka, ņemot vērā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datus par pagājušo nedēļu, Latvija šobrīd ierindojas 7. vietā Eiropas Savienības (ES) valstu vidū pēc Covid-19 slimības izplatīšanās. "Tas nozīmē, ka mums ir krietni augstāka saslimstība nekā vidēji Eiropas iedzīvotājiem," piebilda epidemiologs.

Raksturojot saslimšanas tendences Latvijā, Perevoščikovs skaidroja, ka saslimstība zināmā mērā uzlabojās pēc Jaunā gada, kas parāda, ka ieviestie drošības pasākumi darbojas.

Otrajā gada nedēļā saslimstība samazinājās par 14%, trešajā nedēļā par 12%, bet aizvadītajā nedēļā samazinājums gandrīz apstājās – tikai 2% mazāk konstatētu saslimšanas gadījumu.

Salīdzinot divus iepriekšējos septiņu dienu periodus, iepriekšējo septiņu dienu laikā novērots saslimstības pieaugums par 6%. Tie ir apmēram 800 jaunatklāti saslimšanas gadījumi dienā, situāciju raksturoja epidemiologs.

Perevoščikovs uzsvēra, ka mēneša laikā slimnīcās pacientu skaits samazinājās par 10%, bet smagu pacienu skaits pieauga par 50%.

Epidemiologs atklāja, ka joprojām vairāk nekā puse cilvēku nezina, kur inficējas. Starp zināmiem inficēšanās gadījumiem redzams, ka puse inficējas mājsaimniecībās, darbavietās – 15%, sociālās aprūpes centros 7% no visiem atklātajiem gadījumiem pagājušajā nedēļā.

Pirms nedēļas tie bija 10% gadījumu sociālās aprūpes centros, tāpēc šeit ir redzams samazinājums, norādīja Perevoščikovs, piebilstot, ka cilvēki kopumā vairāk inficējās sabiedrībā.

Jau ziņots, ka, lai mazinātu ceļošanu un slimības izplatīšanos, valdība konceptuāli vienojās par ceļošanas aizliegumu uz un no Lielbritānijas, Portugāles, Īrijas.

Vēstīts, ka, cenšoties ierobežojumus padarīt loģiskākus un vieglāk saprotamus, otrdien, 2. februārī, Ministru kabinets konceptuāli vienojies izdarīt izmaiņas tirdzniecības kārtībā pēc 7. februāra, pēc sēdes žurnālistus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Panākta arī vienošanās par izmaiņām skolu darbībā un ceļojumu ierobežošanā. Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī izsludināto ārkārtējo situāciju pagarinās līdz 6. aprīlim, pavēstīja Ministru prezidents.

Detalizēti par izmaiņām pēc 7. februāra valdība lems ceturtdien, 4. februārī, jo pagaidām panāktas tikai konceptuālas vienošanās par galvenajām izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!