Foto: DELFI

Situācija Latvijā ar jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 ierobežošanu nav mainījusies jau trīs nedēļas, tā ir "stabila un kontrolēta", otrdien intervijā Latvijas Radio teica Veselības ministrijas (VM) galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Dumpis norādīja, ka situācija ir "stabila un kontrolēta", katru dienu esot ap desmit līdz 13 konstatētiem saslimšanas gadījumiem, tomēr jābūt uzmanīgiem, atceļot ierobežojumus, jo saslimšanas gadījumu skaits var pieaugt.

Tāpat Dumpis atklāja brīvdienās novēroto, ka cilvēki paši mazāk ievēro noteiktos ierobežojumus, tiek rīkotas ballītes un došanās ciemos vienam pie otra.

Dumpis atgādināja, ka slimība vairāk izplatās slimnīcās un tuvu radinieku, draugu starpā, uzsverot, ka došanās ciemos palielina inficēšanās risku. Viņš akcentēja, ka šāda rīcība varētu apgrūtināt valdības lēmuma pieņemšanu par ierobežojumu atcelšanu.

Dumpis nevarēja atbildēt, vai ārkārtējā situācija būtu jāpagarina, bet norādīja, ka ierobežojumi būtu jāsaglabā, tomēr jāmēģina samazināt. "Tā ir politiķu izšķiršanās," norādīja Dumpis.

Kā galvenos ilgtermiņa risinājumus, kas varētu būt diezgan izaicinoši, ja vīruss turpinās izplatīties, viņš nosauca slimnīcu sagatavošanu, jo jādomā, kādā veidā saglabāt un nodrošināt plānveida un ambulatoros veselības pakalpojumus. Izaicinājums būs arī izglītības sistēmai, darba vietām, kā tās padarīt drošas, norādīja Dumpis.

"Tas viss prasīs laiku, apmācības un līdzekļus," uzsvēra Dumpis.

Jau ziņots, ka pirmdien Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) situāciju raksturoja kā "viens solis uz priekšu, viens uz sāniem".

Tāpēc Viņķele izvairījās "spekulēt" ar atklāto Covid-19 gadījumu skaita ietekmi uz iespējamo ierobežojumu mīkstināšanu, ko valdība plāno skatīt šonedēļ. Vērtējot situāciju, tiks ņemts plašāks datu kopums, norādīja ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!