Foto: LETA
Pieciem Covid-19 vīrusa skartā sociālās aprūpes centra (SAC) "Mārsnēni" darbiniekiem pašvaldība nodrošina pagaidu dzīvesvietu tuvāk darba vietai, aģentūrai LETA pastāstīja Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone (LZS).

Pašvaldībai zināms par kopumā 29 saslimušajiem SAC klientiem un darbiniekiem. Pašlaik 17 klienti izolēti pašā centrā, četri inficētie darbinieki ir mājas karantīnā, bet pārējie saslimušie klienti ir dažādās ārstniecības iestādēs. Lielākajai daļai sasirgušo slimības gaita nav smaga.

Pēc Stapulones teiktā, pašvaldība aktīvi strādā personīgo aizsarglīdzekļu sagādē, un šodien no SAC vadības tiks saņemts nepieciešamo līdzekļu saraksts. Plānots veidot līdzekļu uzkrājumus, jo pašlaik nav zināms, kā situācija attīstīsies pēc nākamās centra klientu un darbinieku testēšanu uz Covid-19.

Pašvaldība sadarbībā ar Cēsu klīniku plāno izveidot izglītojošās video pamācības aizsarglīdzekļu lietošanai. "Situācijas ir ļoti dažādas, un katrā jāzina, kā pareizi aizsarglīdzekļus lietot," klāstīja domes priekšsēdētāja.

Šodien "Mārsnēniem" sagādāti arī vienreizlietojamie trauki. Tie tiks izmantoti inficēto ēdināšanai, lai pēc lietošanas traukus varētu utilizēt.

Tāpat pašvaldība, lai samazinātu vīrusa izplatības iespējas, nodrošina dzīvesvietu pieciem SAC darbiniekiem, kas dzīvo attālāk no darba vietas. "Tie ir atsevišķi apartamenti ar atsevišķu ieeju, lai samazinātu kontaktēšanās iespējas," stāstīja Stapulone.

Pie SAC ēkas turpina dežūrēt policijas darbinieki un zemessargi, līdz šim konfliktsituācijas pie centra nav novērotas, un vietējie ziņu par saslimušajiem esot uztvēruši mierīgi. Turklāt, lai mazinātu vīrusa izplatību, reizi dienā tiek dezinficētas tuvējo māju koplietošanas telpas. "Cilvēkiem ir svarīgi zināt, ka tiek darīts viss viņu drošībai," atzina domes priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka aizvadītās nedēļas nogalē Covid-19 saslimšana konstatēta Priekuļu novadā esošajā SAC "Mārsnēni", liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Covid-19 uzliesmojums "Mārsnēnos" apliecina, ka pandēmija nav beigusies, tādēļ, plānojot brīvdienas, iedzīvotāji nedrīkst aizmirst par piesardzības pasākumu ievērošanu, uzsvēra SPKC.

"Mārsnēnu" telpās un teritorijā noteikts karantīnas režīms. Centra vadītāja Evija Jēkabsone aģentūrai LETA pastāstīja, ka saslimušie klienti ir izolēti atsevišķā centra ēkas spārnā un nevienam nav konstatēta smaga saslimšanas gaita.

Saslimušie darbinieki atrodas izolācijā savās dzīvesvietās. Tie klienti, kuri bija tuvākās kontaktpersonas saslimušajiem, uzturas savās istabiņās un centra darbinieki turpina viņu novērošanu.

Centra darbs tiek organizēts saskaņā ar epidemiologu norādījumiem un jauni klienti netiek pieņemti. Patlaban nenotiek rehabilitācijas pasākumi, taču klienti tiek nodrošināti ar pamatvajadzībām - aprūpi, medicīnisko palīdzību un ēdināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!