Foto: stock.xchng

Ģimenes ārsts nozīmējis rentgena izmeklējumu, taču paciente slimo ar Covid-19, turklāt akūtais slimības periods vēl nav beidzies. Kā rīkoties? Vai drīkst doties uz izmeklējumu? Par šādu situāciju portālu "Delfi" informēja satraukta lasītāja, jo, slimojot ar Covid-19, viņa stingri ievēro pašizolāciju, tāpēc došanās ārpus dzīvesvietas rada bažas. Kā portāls "Delfi" noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā (NVD) un Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), ambulatori izmeklējumi Covid-19 pozitīviem pacientiem ir, taču tiem ir īpaša kārtība.

"Pārējie radi satraukušies – kā tad tā? Poliklīnikā var aplaist pārējos, nemaz nerunājot par to, ka jāsamaksā būs pie kases," nobažījusies vēstīja lasītāja. Kā uzsver SPKC pārstāve Ilze Arāja, būtiski ir saprast, kad izmeklējums ir nozīmēts. "Viens ir tas, ka [jau pirms saslima ar Covid-19] ir pieraksts uz rentgenu, bet pēc tam saslimis. Vai arī otrs – cilvēks ir slims ar Covid-19, un tāpēc viņam nozīmēts rentgens," teica Arāja. Proti, ja ģimenes ārsts nosūtījis savu pacientu uz izmeklējumu Covid-19 slimības laikā, uz to ir jādodas, taču, kā liecina NVD publiskotā informācija, ir jāievēro vairāki drošības nosacījumi.

Pirms Covid-19 pozitīvs cilvēks dodas uz ambulatoru izmeklējumu, viņam ir jābūt ģimenes ārsta nosūtījumam, jāierodas uz izmeklējumu, stingri ievērojot izmeklējuma laiku. "Ja cilvēks ir izolācijā vai viņš ir Covid-19 slimnieka kontaktpersona, viņš nevar iet kopējā pacientu plūsmā. Tur nodrošina atsevišķas plūsmas," paskaidroja Arāja. Tāpat Covid-19 slimniekiem ir jālieto sejas un deguna aizsargmaska, kā arī jāizmanto roku dezinfekcijas līdzekļi.

NVD mājaslapā ir publicēts ārstniecības iestāžu un pakalpojumu saraksts, kas pieejams Covid-19 pozitīviem cilvēkiem. Piemēram, Vidzemes slimnīcā rentgenoloģija Covid-19 slimniekiem ir pieejama trešdienās no pulksten 8 līdz 16, iepriekš saskaņojot vizīti pa telefona numuru, kas norādīts NVD mājaslapā.

Šeit jāpiebilst, ka ārstniecības iestāžu un pakalpojumu saraksts mainās, tāpēc NVD aicina pirms došanās uz izmeklējumu to pārbaudīt. NVD ir apkopojis informāciju par to, kā rīkoties Covid-19 slimniekam, kam jāsaņem ārstniecības pakalpojums.


Uz izmeklējumu nedrīkst doties ar sabiedrisko transportu


Tomēr attiecībā uz Covid-19 slimnieku došanos uz ambulatoriem izmeklējumiem izgaismojas būtiska problēma – ko darīt cilvēkiem, kam nav savs personiskais auto. NVD nosacījumi paredz, ka šādās situācijās cilvēki uz ārstniecības iestādi nedrīkst doties ar sabiedrisko transportu.

Kā norāda gan SPKC, gan NVD šādā situācijā jāvēršas pašvaldībā. "Šeit pārsvarā jālūdz pašvaldības palīdzība, lai tā nāk pretī saviem cilvēkiem, piemēram, no kāda tālāka novada gala aizved uz pilsētu, kam nav iespēja pašiem aizbraukt. Šeit nav vienots risinājums visām situācijām," portālam "Delfi" vēstīja NVD komunikācijas nodaļā.

Tiesa, vēl viens risinājums ir izbraukuma izmeklējumi, kuru sarakstu arī var meklēt NVD mājaslapā. "Tie ir specifiski pakalpojumi. Tie nav tādi, kas brauc uz tieši mājām, bet ir busiņš, kurā var veikt, piemēram, rentgenu. Cilvēki, kas ir pierakstījušies var nākt saņemt pakalpojumu," vēstīja NVD, paskaidrojot, ka arī izbraukuma izmeklējumi var palīdzēt Covid-19 slimniekiem bez personīgā auto.

Portāls "Delfi" arī Rīgas Domes Labklājības departamenta pārstāvei Litai Bricei jautāja, kā iedzīvotājiem rīkoties, ja nav sava personīgā auto, taču Covid-19 slimniekam jādodas uz ambulatoro izmeklējumu. "To ir ļoti laicīgi jāsāk plānot, piesakot šo transporta pakalpojumu Rīgas Sociālajā dienestā. Ir jāsaka, ka cilvēks ir Covid-19 pozitīvs. Tad dienests, sazinoties ar pārvadātāju firmu, kas veiks šo pārvadājumu, [plānos, lai] šoferis ir pilnā ekipējumā," atbildēja Brice.

Tiesa, viņa uzsvēra, ka aicina šādos gadījumos pēc palīdzības pašvaldībā vērsties tikai tos, kam citu risinājumu nav. "Katrā rajona teritoriālajā centrā pateiks, kur tālāk vērsties. [Covid-19 slimniekam] būs jāraksta iesniegums, būs jānosūta tas pa e-pastu ar elektroniski drošu parastu vai jāiesniedz ar e-veselības palīdzību, un tad attiecīgi cilvēks arī tiks pārvests. Jo tiešām šeit ir jāievēro visas drošības normas," paskaidroja Brice.

SPKC pārstāve Arāja atgādināja, ka iesaka cilvēkiem ar jautājumiem un bažām vērsties pie ģimenes ārsta. Tas jādara arī gadījumos, ja dažādu iemelsu dēļ nevar nokļūt uz Covid-19 analīžu nodošanas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!