Foto: Shutterstock

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus piedalīties starptautiskā aptaujā par alkohola lietošanas pieredzi Covid-19 pandēmijas laikā, portālu "Delfi" informēja SPKC pārstāve Edīte Tettere.

Reaģējot uz Covid-19 pandēmiju, valdības visā Eiropā ir ieviesušas politikas nostādnes, kas ir mainījušas sabiedrisko dzīvesveidu. Iespējams, ka šīs izmaiņas ir ietekmējušas arī alkohola lietošanas paradumus. Šīs aptaujas mērķis ir noskaidrot alkohola lietošanas paradumu izmaiņas saistībā ar Covid-19 pandēmiju, norādīja Tettere. Aptaujas anketa pieejama šeit.

Aptauja paredzēta 18 gadus sasniegušām personām. Lai piedalītos aptaujā nav svarīgi, cik daudz alkohola cilvēks patērē vai vispār nelieto alkoholu. Šajā nepieredzētajā situācijā SPKC vēlas iegūt pēc iespējas vairāk cilvēku viedokļu par alkohola patēriņu, skaidroja Tettere.

Šī aptauja tika izveidota sadarbībā ar epidemiologiem no vairākām Eiropas pētniecības iestādēm, ieskaitot Drēzdenes Tehnisko universitāti Vācijā, Barselonas klīnisko slimnīcu Spānijā, kā arī SPKC.

Aptauja ir pieejama vairākās valodās, un tās aizpildīšana neprasa vairāk nekā 10 minūtes laika.

Dalība pētījumā ir brīvprātīga, un atbildes konfidenciālas. Aptaujā iekļauti jautājumi par alkohola lietošanas paradumiem Covid-19 pandēmijas laikā, taču nav obligāti jāatbild uz katru jautājumu, un jebkurā laikā var pārtraukt dalību. Personas vārds un cita informācija netiks reģistrēta vai jebkādā veidā saistīta ar atbildēm, skaidroja SPKC pārstāve.

SPKC aicina piedalīties aptaujā tikai vienu reizi.

Ja ir radušies jautājumi par šo pētījumu, angļu valodā var sazināties ar galveno pētnieku Jirgenu Rehmu, rakstot uz e-pastu juergen.rehm@tu-dresden.de. Savukārt, ja ir radušies jautājumi par datu aizsardzību, angļu valodā var sazināties ar Drēzdenes Tehniskās universitātes datu aizsardzības inspektoru Jensu Sikoru, rakstot uz informationssicherheit@tu-dresden.de.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!