Foto: F64

Lai kārtotu vienotos iestājpārbaudījumus Rīgas valsts ģimnāziju 7. un 10. klasē, kā arī galvaspilsētas vidusskolu 10. klasē, skolēnam būs jālieto mutes un deguna aizsegs, kā arī pirms eksāmena jāveic Covid-19 tests, trešdien, 26. maijā, informēja Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta departamentā.

Tiem, kas pretendēs uz mācību vietu Rīgas valsts ģimnāzijas 7. un 10. klasē, būs jākārto vienotais iestājpārbaudījums matemātikā. Iestājeksāmens uz Rīgas valsts ģimnāzijas 10. klasi notiks 29. maijā. Uz Rīgas valsts ģimnāzijas 7. klasi – 8. jūnijā. Savukārt apvienotais kombinētais matemātikas un svešvalodas (angļu vai vācu valodas) iestājpārbaudījums uzņemšanai 10. klasēs vidusskolās jākārto 10. jūnijā.

Tāpat paredzēti arī papildtermiņi iestājpārbaudījumu kārtošanai gadījumos, ja topošais 7. vai 10. klases skolēns kļuvis par kontaktpersonu Covid-19 pozitīvai personai vai arī pats saslimis ar šo infekcijas slimību. Papildtermiņi iestājeksāmeniem uz Rīgas valsts ģimnāzijas 10. klasi notiks 16. jūnijā, uz Rīgas valsts ģimnāzijas 7. klasi – 22. jūnijā, savukārt uz 10. klasi vidusskolās – 30. jūnijā. Visi eksāmeni sākas noteiktajos datumos pulksten 10.

Ņemot vērā, ka šie ir vienotie iestājpārbaudījumi, skolēnam tie būs jākārto tajā skolā, kurā viņš iecerējis mācīties. Tāpat šajās skolās, kur skolēns kārtos iestājeksāmenus, viņam jāveic arī Covid-19 tests.

Skolēnu testēšana skolās iestājpārbaudījumam uz 10. klasi valsts ģimnāzijās notiks 27. maijā, uz 7. klasi valsts ģimnāzijās – 5. jūnijā, savukārt uz 10. klasi vidusskolās 8. jūnijā. Šie Covid-19 testi ir valsts apmaksāti. Sīkāka informācija par testēšanas laikiem gaidāma skolu mājaslapās.

Gadījumā, ja skolēns izraudzījis mācību iestādi Rīgā, taču pašreiz mācās uz dzīvo tālu no Rīgas, testus var veikt arī citu pilsētu E.Gulbja laboratorijās. Tikai tajās skolēni var veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu. Gadījumos, ja skolēna vecāki ģeogrāfiskās atrašanās vietas dēļ vēlas testu veikt citās laboratorijās, to var darīt, taču tad par testu ir jāmaksā pašam, preses brīfingā pieļāva RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis. Viņš norādīja, ka šis aspekts gan ir jāprecizē.

Testa rezultāts ir derīgs 72 stundas, un to būs jāuzrāda, ierodoties pildīt iestājeksāmenu. Tāpat iestājpārbaudījumu kārtotājiem būs jāuzrāda arī personu apliecinoši dokumenti, skaidroja RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Anita Pēterkopa.

Īpašos gadījumos Covid-19 tests nav jāveic, taču tad to jāspēj pamatot ar ārsta izziņu, kas, piemēram, apliecina Covid-19 inficēšanos, sākot ar brīdi, kad ārsts ir pārtraucis personas izolāciju, līdz 180. dienai pēc parauga ņemšanas datuma, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija.

Tāpat iestājpārbaudījumu laikā skolēniem būs jālieto mutes un deguna aizsegs.

Preses konferencē izskanēja vairāki jautājumi ar bažām par to, ka skolēns varētu netikt uzņemts valsts ģimnāzijā, bet būtu jau nokavējis iestāšanos vidusskolā. Pēterkopa skaidroja, ka šobrīd plānots, ka visas ģimnāziju klases būs nokomplektētas līdz 21. jūnijam, ņemot vērā arī tos skolēnus, kas iestājpārbaudījumus kārtos papildtermiņā.

Tāpat Pēterkopa atgādināja, ka iestājpārbaudījums, ko skolēni kārtos papildtermiņā paredzēts ar tādu pašu grūtības pakāpi kā pirmais eksāmens.

Preses konferences noslēgumā, RD pārstāvji aicināja visus iestājpārbaudījumos iesaistītos ar jautājumiem vērsties domē, rakstot uz e-pasta adresi iestajparbaudijums@riga.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!