Foto: Shutterstock

Otrdien Veselības ministrijā (VM) nolemts, ka jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 testējamo grupās tiks iekļauti arī tirdzniecības darbinieki ar darba devēja nosūtījumu, tā mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojusi veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ņemot vērā, ka mazumtirdzniecības darbiniekiem ir lielāks risks inficēties ar Covid-19, jau no pagājušās nedēļas šīs personas uz Covid-19 analīzēm varēja nosūtīt ģimenes ārsts, ja cilvēkam bija saslimšanas simptomi. Lai testēšanu šajā grupā paplašinātu, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) otrdien, 14. aprīlī, lēma, ka arī darba devējs varēs šos darbiniekus nosūtīt uz analīzēm, norādīja VM.

Ja persona vēršas pie ģimenes ārsta, tiek izveidots nosūtījums un ar cilvēku telefoniski sazinās par konkrētu laiku un vietu, kad analīzes veikt. Savukārt, ja darba devējs savu darbinieku ar slimības simptomiem vēlēsies pārbaudīt uz Covid-19, nozares nozīmēts pārstāvis sazināsies ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu par analīžu veikšanas iespējām un pieteiks konkrētu cilvēku sarakstu.

Attiecīgi, lielās veikalu ķēdes katra būs izvirzījušas savu kontaktpersonu, bet citi mazumtirgotāji aicināti sazināties ar Latvijas Tirgotāju asociācijas speciāli izveidoto Tirdzniecības nozares krīzes centru, kurš strādā visu diennakti pa tālruni 67297372.

Tāpat VOMK otrdien lēma, ka līdzīgs princips ir attiecināms arī uz "Latvijas Pasts" darbiniekiem.

Jau ziņots, ka iepriekš, ar mērķi mazināt epidemioloģiskās drošības riskus, Valsts operatīvā medicīniskā komisija ir lēmusi papildināt iedzīvotāju grupu sarakstu, kuriem atsevišķā kārtībā veic valsts apmaksātas Covid-19 analīzes.

Turpmāk tās veiks arī Valsts vides dienesta inspektoriem, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvjiem, kā arī ziņu žurnālistiem, TV un skaņu operatoriem un fotoreportieriem, ja minētajām personām ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, portālu "Delfi" informēja VM.

Jau ziņots, ka no 24. marta valsts apmaksātas Covid-19 analīzes veic arī visiem slimnīcas uzņemšanas nodaļā hospitalizētiem pacientiem ar pneimoniju, hospitalizētiem pacientiem ar smagu akūtu respiratoru infekciju (SARI) bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes, t. sk. SARI pacientiem, kuriem ir nepieciešama intensīvā terapija, pacientiem ar neskaidras etioloģijas abpusēju pneimoniju.

Tāpat analīzes veiks hospitalizētiem pacientiem ar akūtu respiratoru infekciju, ar kuru inficēšanās notikusi stacionārā, operatīvo dienestu darbiniekiem (policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem u.c.) ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem, farmaceitiem un farmaceitu asistentiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem.

Apmaksātas analīzes arī veiks pacientu aprūpē iesaistītiem ārstniecības iestāžu darbiniekiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem, sociālās aprūpes iestāžu klientiem (gados veciem cilvēkiem ar hroniskām slimībām) un patversmju klientiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem, sociālās aprūpes iestāžu un patversmju personālam ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem.

Šīm iedzīvotāju grupām analīžu nodošana notiek citā kārtībā.

Piemēram, daļā gadījumu sarakstu ar personām, kurām nepieciešams veikt izmeklējumus, iesniegs darba devējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!