Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vispirms prioritāri ir jānodrošina Covid-19 testēšana cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi vai ārsta rekomendācija testu veikt, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Lai nodrošinātu plašākas testa veikšanas iespējas, tiks turpināta arī mērķtiecīga testēšana ar siekalu paraugiem. Taču, tāpat kā līdz šim, siekalu testu pielietojumu kādā iestādē vai pašvaldībā noteiks Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi, balstoties uz epidemioloģisko situāciju. Uz siekalu testiem cilvēki nevar pieteikties paši, norādīja Strapcāne.

Pieaugot Covid-19 saslimstībai, Latvijā strauji pieaudzis arī cilvēku skaits, kas vēlas veikt Covid-19 testu, kā rezultātā ir izveidojies ilgs gaidīšanas laiks, kas vietām pārsniedz pat nedēļu, atklāja ministrijā.

Lai savlaicīgu testēšanu būtu iespējams nodrošināt prioritārajām grupām, piemēram, cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi, SPKC noteiktām kontaktpersonām, personām, kurām tests jāveic pirms operācijas, VM aicina cilvēkus būt saprotošiem un objektīvi izvērtēt testa nepieciešamību.

Covid-19 tests šobrīd būtu prioritāri jāveic personām, kurām to ir nozīmējis ārsts, izvērtējot slimības simptomus un veselības stāvokli, inficēšanās riskus, tai skaitā kontaktu ar Covid-19 slimnieku, kā arī nepieciešamību saņemt medicīnas pakalpojumus. Tāpat tests jāveic cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi, uzsvēra Strapcāne.

VM kopā ar laboratorisko pakalpojumu sniedzējiem strādā, lai paplašinātu testēšanas apjomu un Covid-19 testus būtu iespējams veikt ātrāk. No trešdienas, 7. oktobra, būs atvērti divi papildu testēšanas punkti – viens Rīgā (Linezera ielā 3), otrs uz trim dienām Valmierā (Čempionu ielā 1).

Līdz ar to tālruņa 8303 operatori cilvēkus pierakstīs arī uz šiem punktiem. Tāpat papildu piesaistīts Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR", kas arī savā punktā Rīgā nodrošinās analīžu pieņemšanu.

Siekalu testus arī turpmāk izmantos mērķtiecīgi sabiedrības grupu testēšanai (skrīningam) konkrētās vietās, taču jāuzsver, ka šo nepieciešamību nosaka SPKC, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, savukārt pašu testēšanu pēc SPKC pasūtījuma veic E. Gulbja laboratorija.

Tas nozīmē, ka ir jābūt epidemioloģiskam pamatam, lai veiktu siekalu testēšanu kādā vietā. Līdz ar to uz siekalu testiem nevar pieteikties, zvanot uz tālruņa numuru 8303, uzsvēra Strapcāne.

Lai pieteiktos uz Covid-19 testu, šobrīd var izmantot vairākas iespējas, piemēram, zvanot pa tālruni 8303 (darba dienās no pulksten 8 līdz 20, sestdienās un svētku dienās no pulksten 9 līdz 15, svētdienās no pulksten 9 līdz 12).

Zvanot pa šo tālruni, netiek sniegtas nekāda veida konsultācijas – personu tikai pieraksta uz testa veikšanu.

Testam var pieteikties arī rakstot uz Centrālās laboratorijas e-pastu analizes@laboratorija.lv (pēc tam personai atzvanīs, lai veiktu pierakstu), kā arī autorizējoties "E. Gulbja laboratorijas" mājaslapā vai zvanot 67801112.

Vienotais bezmaksas izziņu tālrunis par Covid-19 jautājumiem ir 8345. Zvanot uz to, tiek sniegtas konsultācijas visu diennakti.

Covid-19 informatīvais tālrunis ir 67387661 (darba dienās no pulksten 9.30 līdz 17.00). SPKC speciālisti sniegs atbildes uz jautājumiem un ieteiks, kā rīkoties, lai mazinātu vīrusa izplatības riskus.

Savukārt uzzināt Covid-19 izmeklējumu rezultātus var portālā e-veselība, Datamed.lv, vai, zvanot uz Nacionālā Veselības dienesta informatīvo tālruni 80001234 – darba laikā no pirmdienas līdz ceturtdienai no pulksten 8.30 līdz 17.00, bet piektdienās no pulksten 8.30 līdz 15.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!