Foto: DELFI
Saskaņā ar vakcinācijas pret Covid-19 plānu ir sākts darbs pie mehānismiem, grafikiem, darba uzdevumiem, rīcības plāniem un procedūrām, lai līdz ar vakcīnu ierašanos tālākais process noritētu droši, efektīvi un maksimāli ātri, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" uzsvēra biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Atskatoties uz šonedēļ paveikto, viņa sacīja, ka birojs uzreiz pievienojās Veselības ministrijas kolēģiem darbā pie minētā plāna izstrādes, kurš ceturtdien valdībā arī tika apstiprināts.

Juhņēviča akcentēja, ka pasaulē šobrīd notiek ļoti lielas cīņas par vakcīnām, notiek diskusijas un nepārtraukti nāk jaunas ziņas.

Savukārt biroja uzdevums ir šo brīdi izmantot, akcentēja tā vadītāja, uzsverot, ka tas saskaņā ar apstiprināto vakcinācijas plānu sāk strādāt pie mehānismiem, grafikiem, darba uzdevumiem, rīcības plāniem, procedūrām, lai līdz ar vakcīnu ierašanos tālākais process noritētu droši, efektīvi un maksimāli ātri.

Viņa atgādināja, ka Latvija ir ļoti skaidri definējusi savu mērķi - līdz vasaras beigām vakcinēt 70% pieaugušo iedzīvotāju. Savukārt tas pieprasa 100 000 vakcinācijas nedēļā. Apvienojot ģimenes ārstus, izbraukuma vakcinācijas un vakcinācijas ārstniecības iestādēs, svarīgi, lai būtu izveidoti arī nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi, skaidroja Juhņēviča.

Viņa atzina, ka patlaban detaļās izplūst par šādu kompleksu ideju nevarēs. "Esam nofiksējuši, ka šī ir forma ar lielu kapacitāti. Maksimālā ātrumā varam veikt ļoti lielu vakcināciju skaitu. Noteikti tas būs ģeogrāfisks tvērums. Līdz ar to, tas ir jau nākamais solis, ko plānot," viņa teica, uzsverot, ka šos četrus vakcinācijas nodrošināšanas veidus visu laiku būs jāintegrē un "jāmiksē".

Viņa atzina, ka viena no vakcinācijas plāna iezīmēm ir tā elastība. "Ņemot vērā vakcīnu apjomu un piegādes laiku, vakcinācijas plānam jābūt mainīgam," viņa sacīja.

Biroja vadītāja arī piebilda, ka pirmdien, 1.februārī, biroja un Veselības ministrijas pārstāvjiem paredzēta tikšanās ar ģimenes ārstiem. Juhņēviča uzsvēra, ka nenoliedzami ģimenes ārstu loma šajā procesā ir ļoti nozīmīga, savukārt birojam ir jāsniedz atbalsts.

Gadījumā, ja kādā teritorijā vakcinācijas rindas pārsniegs pieejamo vakcinācijas kabinetu kapacitāti un būs prognozējama to noslodze plānotā termiņā, tiks veidoti nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi, tas norādīts Veselības ministrijas izstrādātajā Covid-19 vakcinācijas plānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!