Foto: LETA

Daugavpils pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālā centra vadība saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu iestādē tiks saukta pie atbildības, šodien paziņoja pilsētas mērs Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Viņš uzskata, ka situācija ir ļoti neviennozīmīga. Pēc domes priekšsēdētāja paustā, nekādā gadījumā nedrīkstēja pieļaut noklusēšanu, iestādes vadībai bija operatīvi jāreaģē un jāorganizē visi nepieciešamie drošības pasākumi, kā arī nekavējoties jāinformē atbildīgās amatpersonas.

"Šīs iestādes vadības pārziņā ir liels cilvēku skaits, tie ir gan darbinieki, gan klienti, kas ir augsta riska grupā. Iestādē tiks veikta pārbaude, pēc kuras amatpersonas tiks sauktas pie atbildības atbilstoši likumdošanai," pauda mērs.

Šodien arī tiks sasaukta Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā tiks izvērtēta, analizēta situācija iestādē, skaidrojot arī, kas vainojams pie uzliesmojuma un kā rīkoties esošajā situācijā.

Savukārt Prelatova pirmais vietnieks Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) paziņojumā "Facebook" bezdarbību pārmet gan pansionāta vadībai, gan izpildvarai.

"Ja noskaidrosies, ka pansionāta vadītājs ir slēpis esošās situācijas patieso būtību, tad būs jāatbild saskaņā ar likumu. Es pat nespēju iedomāties, kā viņš tiks galā ar sirdsapziņas pārmetumiem, ja šī situācija apstiprināsies," raksta politiķis.

Jau ziņots, ka pēc viena Covid-19 gadījuma Daugavpils pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālajā centrā atklāti vēl vismaz 70 sasirgušie, taču visu klientu un personāla testu rezultāti vēl nav zināmi. Savukārt iestādes direktors iesniedzis atlūgumu.

Daugavpils domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Helēna Soldatjonoka (Latgales partija) stāstīja, ka klientu un darbinieku testēšana pansionātā sākta pēc tam, kad Covid-19 atklāts kādam klientam, kurš nu jau ir miris. Viņam testēšana bijusi nepieciešama, lai apmeklētu kārtējo ķīmijterapijas kursu, jo klientam bijusi arī onkoloģiska saslimšana. Atbilde par pozitīvu Covid-19 esot atnākusi pēc trim dienām, bet šajā laikā klients kontaktējies gan ar citiem pansionāta iemītniekiem, gan darbiniekiem.

Domniece apgalvoja, ka jau vairākus mēnešus pansionātā ievēroti stingri drošības pasākumi, netika laisti apmeklētāji. Viņa pieļāva, ka infekciju iestādē varētu "ienest" kāds no darbiniekiem.

Pansionātā ir noslēgusies plaša darbinieku un klientu testēšana, un līdz pirmdienai zināms par aptuveni 70 Covid-19 gadījumiem, vairāk nekā 50 no sasirgušajiem ir centra klienti, pārējie darbinieki. Kopumā iestādē ir aptuveni 270 klientu, vairāk nekā puse no viņiem ir guloši. Savukārt darbinieku ir vairāk nekā 200.

Otrdien domē plānots uzklausīt gan Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvjus, gan centra vadītāju Valentīnu Ploni. Soldatjonoka atzina, ka tiks izvērtēta arī viņa atbildība notikušajā, un tiks nozīmēta dienesta pārbaude.

Plonis pirmdienas pēcpusdienā domē iesniedzis atlūgumu. Ņemot vērā, ka pansionāts ir pašvaldības iestāde, par viņa atbrīvošanu jālemj deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!