Foto: LETA

Pret Covid-19 vakcinētas personas nākotnē varētu lielākā skaitā pulcēties brīvā dabā un atrasties ar citiem vakcinētiem cilvēkiem iekštelpās, liecina Veselības ministrijas (VM) valdības sēdē otrdien izskatīšanai iesniegtā prezentācija par ieteikumiem izņēmumu ieviešanai vakcinētām personām Latvijā.

Prezentācijā skaidrots, ka vakcinēta persona ir tāda, kurai pagājis periods divas nedēļas pēc pabeigta vakcinācijas kursa. Vakcinējoties ar "AstraZeneca" – arī no 21. līdz 90. dienai pēc pirmās devas. Tāpat persona ir vakcinēta, ja ir saņemta vakcīna, kuru atzinusi Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) vai Pasaules Veselības organizācija (PVO), vai regulators, ar kuru ES vai Latvijai ir līgums par ražotāju pārbaužu atzīšanu.

Kā norādīts prezentācijā, šo izņēmumu ieviešanas nosacījumi ir pietiekama sabiedrības un riska grupu vakcinācija, atbilstoša epidemioloģiskā situācija, nodrošināta pieejamība vakcinācijai plašai sabiedrībai, ne tikai prioritāri vakcinējamām grupām, novērsti iespējamie riski diskriminācijai, ieviesta efektīva vakcinācijas fakta kontrole (Digitālie zaļie sertifikāti).

To ieviešanai būtu divi posmi: tuvākajā laikā ieviešami izņēmumi, kas saistīti ar specifiskiem gadījumiem (rutīnas skrīnings, sociālās aprūpes centri, karantīnas), bet pie pietiekamas aptveres – izņēmumi, kas attiecas uz plašāku sabiedrību.

VM piedāvātie tuvākajā laikā ieviešamie pasākumi paredz, ka vakcinētām personām varētu atcelt rutīnas skrīningu, kas notiek kolektīvos, tai skaitā, ko organizē Veselības inspekcija. Tomēr laboratorisko izmeklēšanu uz Covid-19 vakcinētām personām joprojām veiktu saslimšanas gadījumā, pastāvot aizdomām par Covid-19, ja to nosaka ārstniecības persona pēc klīniskām veselības indikācijām, piemēram, pirms augsta riska manipulācijām, kā arī pēc epidemioloģiskām indikācijām (uzliesmojums kolektīvā, iestādē), ja to rekomendē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs.

Tāpat tiktu noteikti atvieglojumi ilgstošas aprūpes sociālās aprūpes klientiem: pie vakcinētiem klientiem varētu ierasties apmeklētāji, lietojot sejas maskas, vakcinētiem klientiem ir iespējas kopīgiem pasākumiem centra ietvarā, iespēja doties ārpus iestādes, ievērojot sabiedriskajās vietās noteiktās piesardzības pasākumus, vakcinētiem māksliniekiem iespēja uzstāties centros ar augstu vakcinācijas aptveri (pārsniedz 70%), vakcinēti klienti un darbinieki savstarpēji kontaktējoties var nelietot individuālos aizsardzības līdzekļus.

Tāpat varētu neievērot mājas karantīnas nosacījumus, ja ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs, paredzēts VM piedāvājumā.

Kā norādīts prezentācijā, otrajā posmā, kas attiecas uz plašāku sabiedrību, brīvā dabā varētu notikt sporta aktivitātes un pasākumi, kultūras un izklaides pasākumi. Vakcinēti cilvēki varētu atrasties kopā ar citiem vakcinētiem cilvēkiem iekštelpās, tai skaitā apmeklēt kultūras un izklaides pasākumus, kā arī ēdināšanu iekštelpās, un pakalpojumi iekštelpās tikai vakcinētām personām, tomēr VM uzsver, ka vakcinētiem jābūt arī pasākuma organizētājiem un pakalpojuma sniedzējiem.

Tāpat vakcinēti cilvēki varētu neievērot pašizolāciju, ierodoties Latvijā no valstīm ar augstu Covid-19 izplatību, ja ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs. Tomēr VM norāda, ka, iespējams, pašizolācija, ieceļojot no valstīm ar SARS-CoV-2 celmiem, kas ir augsti infekciozi vai vakcīnas mazāk efektīvas, tomēr būtu jāievēro.

Vakcinēti pakalpojuma sniedzēji varētu nelietot individuālos aizsardzības līdzekļus, sniedzot individuālus pakalpojumus norobežotā telpā, tomēr tas neattiektos uz ārstniecības iestādēm.

Darba kolektīvos, kuros ir vakcinēti darbinieki, varētu nelietot individuālos aizsardzības līdzekļus, ja nav saskares ar klientiem, norādīts prezentācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!