Foto: Shutterstock
Cilvēki, kas pārslimojuši Covid-19, šīs slimības vakcīnu var saņemt pēc tam, kad ārstējošais ārsts paziņojis, ka pacients vairs nav infekciozs. Tāpat arī, ja cilvēks ar Covid-19 saslimis pēc vakcīnas pirmās devas saņemšanas, vakcīnas otro devu, ja viens cilvēks nav karantīnā, atlikt nevajadzētu, portālam "Delfi" norādīja ģimenes ārsts un Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs.

"Pēc pārslimošanas ar Covid-19 imunitāte saglabājas vidēji trīs mēnešus. Ir dati par to, ka ja slimo vieglākā formā, tad tā imunitāte varētu būt īsāku [laiku posmu]. Ja slimo smagāk, ir izteiktāka imūnā atbilde, tad varbūt imunitāte ir ilgāk," teica Dzalbs. Šajā trīs mēnešu periodā varot vakcinēšanos atlikt, taču ģimenes ārsts to neiesaka.

Kā norādīja Dzalbs, iepriekš tie, kas izslimojuši Covid-19, trīs mēnešus varēja nogaidīt, lai vakcīnas prioritāri varētu saņemt tie, kuriem pret Covid-19 nav nekādas aizsardzības. Šobrīd vakcīnas Latvijā kļūstot arvien pieejamākas, tāpēc atlikt vakcinēšanos Covid-19 izslimošanas dēļ "nav lietderīgi".

"Ja mēs ātrāk savakcinējam cilvēkus, jo viņi ātrāk var atgriezties tādā pietiekami drošā dzīvē. Tas arī uzlabo šo vakcinācijas aptveri," pauda Dzalbs.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja portālam "Delfi" vēstīja, ka ikvienam vajadzētu pārrunāt ar ģimenes ārstu, kad ir piemērotākais brīdis saņemt Covid-19 vakcīnu. "Ja cilvēks ir karantīnā, tad cilvēks nevar vakcinēties. Pēc tam nav tā noteikts. Mēs nevaram vienu recepti viesiem pateikt," teica Arāja.

Savukārt gadījumos, ja cilvēks ar Covid-19 saslimis pēc vakcīnas pirmās devas saņemšanas, Dzalbs iesaka rīkoties šādi: "Pēc būtības, ja pacients izveseļojas līdz otrās devas saņemšanas datumam, neko nepārbīda. Ja ir tā, ka slimība ieilgst un otro devu jāpārliek, tad tiklīdz pacients ir vesels, viņš ir gatavs saņemt vakcīnu." Jānorāda, ka arī SPKC mājaslapā publicētā informācija iesaka rīkoties šādi.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 saņēma 4697 cilvēki, savukārt vēl 1531 persona vakcinācijas ciklu noslēdza, saņemot otru poti. Kopumā 20. aprīlī vakcinēti 6228 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!