Foto: Shutterstock
Lai izglītības iestādēs mazinātu risku inficēties ar Covid-19, Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdē otrdien apstiprināts pasākumu plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai skolās, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

EM, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem, norāda, ka regulāra telpu vēdināšana, atverot logus, uzskatāma par īstermiņa risinājumu, un tas ir efektīvs šī brīža situācijā, lai nodrošinātu ātru gaisa kvalitātes uzlabojumu un ierobežotu Covid-19 inficēšanās riskus izglītības iestādēs. Šāda vēdināšana jāorganizē regulāri, ievērojot drošības pasākumus, lai neapdraudētu audzēkņu un pedagogu veselību, atzīmē ministrija.

Ministrijas sagatavotie priekšlikumi paredz standarta vēdināšanas risinājumus skolās un to ieviešanas grafiku, kā arī sniedz ieskatu esošajā situācijā ar ventilācijas sistēmu stāvokli skolu ēkās.

EM ieskatā ir jāveicina modernas un efektīvas centralizētās mehāniskās ventilācijas sistēmas izbūve izglītības iestādēs, centralizēto mehānisko ventilācijas sistēmu paredzot kā obligātu izglītības iestāžu jaunbūvju gadījumā.

Tādēļ Ministru kabinets apstiprināja rīcības plānu, kas ietver kompleksus pasākumus, kuri ir vērsti gan uz īstermiņa problēmu risinājumiem, gan ilgtermiņa ventilācijas sistēmu uzlabojumu izglītības iestādēs.

Cita starpā paredzēts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) izstrādās ieteikumus izglītības iestāžu telpu vēdināšanai Covid-19 pandēmijas apstākļos. Savukārt izglītības iestāžu dibinātājiem vajadzēs veikt centralizētās mehāniskās ventilācijas sistēmas stāvokļa novērtēšanu, kā arī veikt mehāniskās vedināšanas sistēmas konfigurāciju atbilstoši PVO rekomendācijām, nodrošinot efektīvu gaisa maiņu klasēs.

VM izstrādās grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas attiecas uz higiēnas prasībām izglītības iestādēs. Savukārt EM skolu dibinātāju vajadzībām sagatavos informatīvu materiālu par decentralizētajām ventilācijas sistēmām, to cenām un uzstādīšanas izmaksām, bet sadarbībā ar IZM un VM izstrādās ieteikumus projektēšanas uzdevumā iekļaujamām kompleksām prasībām ventilācijas un apkures sistēmām.

Tāpat EM izstrādās grozījumus Latvijas Būvnormatīvā LBN 208-15 "Publiskās būves", paredzot obligātu centralizētas mehāniskās ventilācijas sistēmas izbūvi izglītības iestāžu ēkās - jaunas būvniecības gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!