Foto: DELFI

Saslimstība ar Covid-19 Latvijā turpina pieaugt, un prognozēts, ka 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem varētu šonedēļ pārsniegt 100 gadījumu atzīmi, tāpēc valdība otrdien pārrunās jaunus Covid-19 ierobežojumus, to pirmdien pēc Sadarbības sanāksmes pauda Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka saslimstība ar Covid-19 turpina pieaugt, un, lai gan pieauguma temps ir mazāks nekā nedēļu iepriekš, tomēr 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem jau šonedēļ varētu pārsniegt "100" atzīmi , tāpēc valdībai būs jāizlemj, kādi drošības pasākumi jāpieņem turpmāk.

Saskaņā ar valdībā pieņemto tā dēvēto luksofora principu, drošības pasākumi valstī mainās, kumulatīvajam saslimstības rādītājam pārsniedzot "120" atzīmi.

Vienlaikus vairāki valdības koalīcijas partiju pārstāvji preses konferencē uzsvēra nepieciešamību skolēniem mācīties klātienē un ekonomikai neapstāties.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka ir veiksmīgi klātienē jāuzsāk nākamais skolas gads, kurš "nav aiz trejdeviņiem kalniem". Tāpat, neskatoties uz to, ka pasaulē un Latvijā ir Covid-19 pandēmija, ekonomikai nepieciešams strādāt ar pilnu jaudu, turklāt rīt valdība plāno sākt sarunas par nākamā gada valsts budžetu.

"Laiki nav mūsu valstij visvieglākie, bet esmu pārliecināts, ka mēs kā sabiedrība arī ar šo spēsim tikt galā, un svarīgi izjust, ka koalīcija turas ļoti vienota," norādīja Kariņš.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sacīja, ka paralēli tam, ka skolas sāks darbu klātienē un atjaunosies ekonomika, darbu klātienē nepieciešams atsākt arī Saeimai, deputātiem vakcinējoties un rādot piemēru pārējai sabiedrībai.

Pavļuts uzsvēra, ka jau drīzumā gaidāma Imunizācijas valsts padomes sēde, kurā varētu lemt par atbilstošām rekomendācijām par trešo vakcīnas devu. Līdzīgi kā citās valstīs, šāda papildus deva būtu nepieciešama tiem cilvēkiem, kuriem ir novājināta imūnsistēma.

Veselības ministrija arī izveidojusi detalizētu scenāriju ar iespējamo vakcīnu pret Covid-19 pieprasījumu Latvijā līdz gada beigām.

Pavļuts norādīja, ka pat tad, ja Latvijā būtu jāveic revakcinācija, vakcīnu pietiktu visiem. Neskatoties uz to, tuvākajā laikā valdībā būtu jālemj par pāri paliekošo "AstraZeneca" un "Pfizer" pārdošanu vai ziedošanu.

Savukārt Saeimas deputāte Ilze Indriksone (NA) norādīja, ka Latvija nav pelnījusi vēl vienu Covid-19 gadu ar daļēji slēgtu ekonomiku, tāpēc sadarbības sanāksmē pārrunātas iespējas vairot vakcinācijas aptveri, paredzot piemaksas ģimenes ārstiem par vakcinācijas pret Covid-19 veikšanu.

Tāpat viņa norādīja, ka valdībai vajadzētu pārskatīt saslimstības dēļ noteiktos ierobežojumus tā, lai nevajadzētu ierobežot uzņēmumus ar augstu vakcinācijas aptveri.

Jau ziņots, ka pēdējās diennakts laikā veikti 3653 Covid-19 testi, reģistrēti 73 jauni inficēšanās gadījumi, nav saņemts neviens ziņojums par mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!