Foto: DELFI

Ventspilī 30. martā notiks masu vakcinācijas centra pret Covid-19 pilotprojekts, trešdien, 24. martā, valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Esam panākuši vienošanos, ka Ventspilī notiks pilotprojekts, kas tiks īstenots 30. martā lielā mērogā, orientējoši ap 500 cilvēkiem, mēs kopīgi ar Ventspils pašvaldību un Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu gatavojam pakalpojumu sniedzējus," sacīja Pavļuts. Viņš pauda, ka pēc šī pilotprojekta varēs analizēt šāda mēroga centru darbības praktiskos aspektus, kā veicināt raitu vakcināciju, kas ļaus pirmās atziņas integrēt arī citu centru darbībā.

Pavļuts prezentācijā rādīja bildes, kā jau izskatās Ventspils masu vakcinācijas centra iekārtojums – ir izvietotas norādes un informācija, tiek likti norobežojumi. Vakcinācija notiks Ventspils Sporta namā "Centrs".

Tāpat Pavļuts informēja, ka 1. līmeņa centru gatavība Rīgā tiks nodrošināta uz 31. martu. Šajos centros kopā varēs veikt 40 000 vakcinācijas epizodes nedēļā. Šie centri ir SIA "BT1" izstāžu zāle Ķīpsalā un konferenču centrs "Atta Centre".

Tāpat Rīgā 2. līmeņa vakcinācijas centri ir plānoti vairāku skolu atsevišķi novietotās sporta zālēs vai teltīs, kā arī Uzvaras parkā un Rīgas Centrāltirgus gastronomijas paviljona daļā.

Jautāts par to, vai masu vakcinācijas centri neradīs papildu pulcēšanos un inficēšanās ar Covid-19 riskus, Pavļuts skaidroja, ka cilvēku plūsmas tiks kontrolētas, arī gaisa ventilācija, tieši tāpēc izvēlēti tik lielas platības centri. Kopumā vakcinācijas centri būs daudz drošāka vide, kur īslaicīgi uzturēties, nekā daudzas citas, Pavļuts centās kliedēt bažas par riskiem lielu centru izveidē.

Pieteikties vakcinācijai var zvanot pa tālruni 8989, kur arī var uzzināt atbildes uz aktuālajiem jautājumiem. Tāpat var pieteikties vietnē "manavakcina.lv", norādot reģionu, kurā vēlams vakcinēties, atgādināja ministrs.

"Kad būs vakcīnas, tad arī vērsim vaļā centrus," sacīja ministrs. Prezentācijā, kas trešdien tika rādīta valdībai, norādīts, ka lielākā daļa masu vakcinācijas centru reģionos būs iekārtoti vēl līdz 1. aprīlim.

Bruņoto spēku iesaistes piedāvājums

Tāpat valdībā tika prezentēts Aizsardzības ministrijas (AM) redzējums, kā vakcinācijas pret Covid-19 loģistikas gaitā varētu tikt iesaistīti arī Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

AM sadarbībā ar NBS un VM izstrādājusi vairākus scenārijus, kā var iesaistīties vakcīnu loģistikas procesā, sākot no telšu uzsliešanas, līdz pat procesa pilnīgai pārņemšanai un mobilizācijai.

AM piedāvā trīs scenārijus – A, B un C, kur A scenārijam ir trīs apakšscenāriji, kādu palīdzību var piedāvāt.

A1 scenārijs paredz, ka NBS var nodrošināt lieltirgotavu atbalstu, iekļaujoties to procedūrās, lieltirgotavas saglabā savu atbildību par zāļu izplatīšanas kvalitātes prasībām, piesaistītas tiktu ātrās reaģēšanas vienības.

A2 scenārijā NBS var nodrošināt ar personālu cilvēku plūsmas organizācijai un ar ierobežotu apjomu izvēršamās infrastruktūras, piemēram, teltis.

A3 scenārijā NBS var nodrošināt mobilos vakcinācijas punktus ar transportu un/vai teltīm. Savukārt medicīnisko aprīkojumu un vakcinācijas darbību nodrošina civilā ārstniecības iestāde. Šo palīdzību varēto noorganizēt nedēļas līdz divu laikā.

B scenārijs ir centralizēta vakcinācijas loģistikas procesa koordinācijas un kontroles pārņemšana. Kā skaidroja AM valsts sekretārs Jānis Garisons, šim scenārijam būtu samērā laikietilpīgs pārņemšanas process, kas paredzētu datu pārņemšanu no Veselības ministrijas, normatīvo aktu maiņu un atbildības sadalījumu, kurā rezultātā varētu tikt kavēts vakcinācijas process. Šis varētu prasīt aptuveni mēnesi laika, lai visu nepieciešamo sagatavotu, ja lemtu par labu šī scenārija ieviešanai.

Savukārt C scenārijs nozīmētu centralizētu vakcinācijas loģistikas pilnīgu pārņemšanu caur mobilizāciju. Tomēr NBS nav farmaceitiskas darbības veicējs ar speciālu lieltirgotavas licenci zāļu/vakcīnu izplatīšanai, kā arī nav nepieciešamā aprīkojuma aukstumķēdes nodrošināšanai lielos apjomos, tāpēc šī scenārija ieviešana un visu nepieciešamo darbu sagatavošana varētu prasīt divus līdz trīs mēnešus.

Pavļuts sacīja, ka plāna A ietvaros piedāvāto palīdzību labprāt izmantos. "Cerēsim un strādāsim uz to, lai plāns B nebūtu jāīsteno," uzsvēra ministrs.

Tāpat Pavļuts uzsvēra, ka masu vakcinācijas centru atvēršana būtiski nepalielinātu vietu skaitu uz kurām jāpiegādā vakcīnas, jo lielākais palielinājums bija, kad iesaistījās ģimenes ārsti. Kā norādīja Pavļuts, šobrīd līgumi ir noslēgti par piegādēm līdz 1190 punktiem, bet tagad nāktu klāt 20 punkti.

Jau ziņots, ka, lai nodrošinātu masveida vakcinācijas pret Covid-19 uzsākšanu, Veselības ministrija (VM) vakcinācijas telpu nodrošināšanai plāno nomāt divus centrus Rīgā – Starptautisko izstāžu centru Ķīpsalā un konferenču centru "Atta Centre".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!