Foto: LETA

Ģimenes ārsts Juris Jakovins, kurš zināms kā dakteris ar lielāko aprūpējamo pacientu skaitu valstī, un kurš 2017. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlēts Valmieras domē ar vairāk nekā 2200 balsīm no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta, 2019. gadā kopumā nopelnījis ap 25 768 eiro.

Atbilstoši publiski pieejamajam ar Nacionālo veselības dienestu līgumattiecībās esošo ģimenes ārstu sarakstam Jurim Jakovinam ir lielākais reģistrēto pacientu skaits Latvijā – 5645 pieaugušo un 650 bērnu. Viņa pamatdarbības teritorija ir Valmiera, kā arī Rencēnu, Bērzaines un Vaidavas pagasti, tostarp Pārgauja, Kārliena un Kaugurmuiža.

Jau vēstīts, ka Jakovins, kurš pacientus pieņem gan Valmierā, gan Rencēnos, ir aprūpējis pacientus, lai gan viņam pašam jau bijuši Covid-19 saslimšanas simptomi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu izmeklēšanas laikā iegūtā informācija. Pēc neoficiālas informācijas Jakovins nav par nopietnu atzinis jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19.

Visi pacienti, kuri kontaktējušies ar šo ģimenes ārstu, tai skaitā bijuši vizītē pie ārsta no 2020. gada 27. decembra līdz šā gada 11. janvārim ir nosakāmi par tuvām kontaktpersonām un viņiem jādodas mājas karantīnā. Par augsta riska kontaktpersonām ir nosakāmi visi cilvēki, kas kontaktējušies ar saslimušo tuvāk par diviem metriem, ilgāk par 15 minūtēm, vai pavadījuši vienā telpā ilgāk par 15 minūtēm, ziņo SPKC.

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās neoficiālās informācijas pērnā gada 29. decembrī notikusi arī Valmieras domes sēde, ko sasaucis pilsētas mērs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei"), un kurā piedalījies arī Jakovins. Sēdē skatīti ap 20 ar pašvaldības darbu un amatiem saistītu jautājumu, liecina domes mājaslapā pieejamā informācija. Patlaban Jakovins ārstējas slimnīcā Valmierā. Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece portālam "Delfi" uzsvēra, ka Jakovins 29. decembra domes sēdē nav piedalījies.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē pieejamās informācijas Jakovins aizpērn no Valmieras pašvaldības algā saņēmis 13 121 eiro, bet viņam pilnībā piederošās ģimenes ārsta prakses īpašniece 2008. gadā dibinātā SIA "Kārvins" 2019. gadā algā samaksājusi 12 060 eiro.

Pēc "Lursoft" datiem 2019. gadā "Kārvins" apgrozījis 423 838 eiro un gadu noslēdzis ar 141 685 eiro peļņu. Uzņēmums nodarbinājis 14 darbiniekus. Atbilstoši Nacionālā Veselības dienesta datiem Jakovinam ir 6295 pacienti, no tiem 650 bērni.

Viņa valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka Jakovina kopējie ienākumi 2019. gadā bijuši 25 770 eiro, ko veidojusi domes un ārsta prakses maksātā alga, kā arī SIA "Servier Latvia" un SIA "KRKA Latvija" maksātie honorāri.

Jakovinam pieder pieci īpašumi – zeme un ēkas – Valmierā, kā kopīpašums deklarēta būve Strenčos, bet īpašumā – zeme Plāņu pagastā. Viņa valdījumā aizpērn bijuši divi zemesgabali un būve Burtnieku novadā. Tāpat deklarācija liecina, ka viņa īpašumā ir četri transportlīdzekļi – 2002. gadā ražots auto "Mitsubishi space star", 2008. gadā ražota "Nissan", 1996. gadā ražota "Ford" markas automašīna un vēl kāds 1999. gadā ražots transportlīdzeklis. 2000. gadā ražots "Mitsubishi" markas auto ir viņa valdījuma. Kā parādsaistības deklarēti 11 655 eiro, bet kā aizdevumi – 88 290 eiro.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka 2013. gadā Jakovins kā gada ārsts saņēmis gada balvu medicīnā.

Jau vēstīts, ka NVD piektdien paredzējis sniegt plašāku informāciju par to, kur Jakovina pacienti var saņemt ģimenes ārsta prakses sniegto palīdzību. Tāpat tiek risināts jautājums par papildus iespējām veikt Covid-19 testus Valmierā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!